Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Oud-dambondvoorzitter Vlijter overleden

Oud-dambondvoorzitter Vlijter overleden

19/05/2020 15:06 - Terence Oosterwolde

Ronny Vlijter (l) is zaterdag overleden.

Ronny Vlijter (l) is zaterdag overleden.  

PARAMARIBO - Sporticoon Ronald 'Ronny' Rudolf Vlijter is niet meer. De oud-voorzitter van de Surinaamse Dambond (1978-82) en eerste preses van de Pan-Amerikaanse Damfederatie (1980-88) is op 16 mei overleden op 78-jarige leeftijd. Hij wordt woensdag in besloten kring gecremeerd.

Hoewel vooral zijn verdiensten in de damwereld bekend zijn, blijkt uit informatie ontleend aan 'De eerste Surinaamse sportencyclopedie' van Ricky W. Stutgard dat Vlijter veelzijdig is geweest. Hij heeft verschillende zaalsporten en het voetbal beoefend. Maar ook in de zwemwereld heeft hij zijn sporen verdiend.

In 1966 behaalde de Surinamer een diploma uitgegeven door de Koninklijke Nederlandse Bond tot het Redden van Drenkelingen. Een jaar later slaagde hij voor het instructeursdiploma en in 1973 werd hij door de bond aangesteld als examinator voor het afnemen van verschillende examens reddend zwemmen.

Vlijter stichtte de zwemvereniging Trapoen en na zich in Nederland bekwaamd te hebben in reddend zwemmen, richtte hij - terug in Suriname na negen jaar - de trainings- en reddingsorganisatie S-75 op. Vlijter, ook oprichter van de Surinaamse Bond tot Redden van Drenkelingen (SBRD), zei ooit dat hij de "eerste zwarte man" is geweest die beheerder was van het zwembad Spes Patriae in Nederland.

Maar zijn grootste verdiensten kwamen in de damsport, die aan hem werd geïntroduceerd door Surland-collega en topdammer Franklin Waldring. Vanaf maart 1979 bekleedde Vlijter de functie van voorzitter en binnen een jaar verwierf hij een functie binnen de Werelddambond (FMJD). Hij werd tijdens het congres van januari 1980 belast met de Amerika's.

In april van hetzelfde jaar werd de Surinamer de eerste voorzitter van de Pan-Amerikaanse Damfederatie. Die overkoepeling werd opgericht tijdens het zone-viertoernooi in Suriname. Ook na zijn bestuursperiode bleef Vlijter de damsport volgen. Op 17 augustus 2012 presenteerde hij in Theater Unique onder meer zijn damboek 'Zijn damproblemen, rasproblemen of staatsproblemen?'.

In februari 2018 werd de oud-voorzitter gehuldigd door de Jongerenfederatie Wanica. Als persoon die de ontwikkeling van de damsport jaren heeft ondersteund kwam hij in aanmerking voor een award. Jofewa stipte daarbij zijn verdiensten aan: oud-voorzitter van de Surinaamse Dambond, mede-oprichter van de Pan-Amerikaanse Damfederatie, bestuurslid van de Werelddambond, auteur van zeker vijf damboeken en trainer van jeugdigen.

Eén van Vlijters zonen, Rineo, heeft in de Verenigde Staten gebasketbald. Na in Suriname te hebben gespeeld voor SCVU, kwam hij in de VS uit voor de St. Ambrose University. In 2001 werd hij gekozen door Columbus Riverdragons, die uitkwam in de NBA Development League. Rineo Vlijter heeft ook meegedaan aan de CuraSur Masters. Jongere broer Tereshko heeft ook gebasketbald in Suriname.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina