Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Belangrijke rol media bij coronaberichtgeving'

WHO wijst op belangrijke rol media bij coronaberichtgeving

20/05/2020 16:44 - Amanda Palis

WHO wijst op belangrijke rol media bij coronaberichtgeving

 

PARAMARIBO - “De media spelen een belangrijke rol in de nieuwsvoorziening over Covid-19”, zegt Karen Lewis-Bell, vertegenwoordiger van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (Paho) in Suriname. De Paho organiseerde dinsdag een mediasessie.

"Met deze training willen wij journalisten die een belangrijke taak hebben bij informatieverschaffing tijdens deze pandemie, de juiste handvaten meegeven over hoe zij het nieuws het best kunnen brengen", zegt Lewis-Bell.

Lewis-Bell gaf niet alleen informatie over het ontstaan van virus en de daarop volgende ontwikkelingen, maar sprak ook over de manier waarop journalisten omgaan met fake nieuws. Daarnaast legde zij uit waarom het belangrijk is om sommige informatie te blijven herhalen.

Inleider Adley Breeveld van Paho: "We zitten in een info-pandemie, wat wil zeggen dat de mensen met zoveel informatie worden overspoeld dat zij soms niet weten wat wel of niet waar is. Het is de taak van de journalist om de verspreiding hiervan te minimaliseren en te 'ontzenuwen' zodat de mensen weten dat het hier om niet correcte informatie gaat."

Breeveld gaf als voorbeeld de uitspraken van de Amerikaanse president Donald Trump over het injecteren met desinfecterende middelen en het innemen van een malariamedicijn tegen Covid-19. "Dit kan nare gevolgen met zich meebrengen, zoals overlijden en dat is ook gebeurd", zegt Breeveld.

De journalisten zijn het met hem eens, maar hebben ook op uitdagingen gewezen. "Als je in opdracht van je manager of directeur een bericht hebt geplaatst dat van een gerenommeerd nieuwsmedium zoals CNN komt en je merkt achteraf dat het niet correct is, wat doe je dan? Want het kwaad is dan al geschied", vroeg Tatjana Muskiet van Times of Suriname.

Paho-arts Astrid van Sauers gaf in haar presentatie uitgebreid uitleg over de ontwikkelingen rondom het virus. In Suriname wordt er vooral gebruik gemaakt van keel- uitstrijkjes om te onderzoeken of het virus aanwezig is. In Suriname zijn er meer dan vijfhonderd Covid-19-tests uitgevoerd. Alleen mensen die mogelijke symptomen vertonen worden getest.

De vraag werd gesteld of dan niet het gevaar ontstaat dat we binnen de samenleving burgers krijgen die dragers van het virus zijn zonder symptomen te vertonen. Van Sauers:  "Maar als je asymptomatisch bent, kun je het virus niet zo snel verspreiden want je hoest niet. Wel kun je het verspreiden als je je niet houdt aan andere maatregelen zoals social distancing-maatregelen. Daarom is het belangrijk om je te houden aan de maatregelen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina