Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Van der San: 'OKB-voorzitter praat nonsens!'

Van der San: 'OKB-voorzitter praat nonsens!'

23/05/2020 10:01 - Ivan Cairo

OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos wordt beticht van verraad door Eugène van der San.

OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos wordt beticht van verraad door Eugène van der San. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - OKB-voorzitter Jennifer Van Dijk-Silos "doet aan muggenzifterij, praat nonsens en is bezig met stemmingmakerij". Zo kwalificeert Eugène van der San, directeur op het kabinet van de president, uitspraken van de OKB-voorzitter als zou de presidentiële resolutie over coronamaatregelen op de verkiezingsdag in strijd zijn met de wet.

Hij neemt het Van Dijk-Silos als toezichthouder op de verkiezingen hoogst kwalijk dat zij "de oppositie naar de mond praat" en zo bijdraagt aan ongefundeerde verdachtmakingen over de organisatie van de stembusgang. Volgens hem probeert ze met haar zogenaamde kritiek in een goed blaadje te komen bij de oppositiepartijen, omdat ze verwacht dat er mogelijk een politieke machtswisseling zal plaatsvinden na de verkiezingen van maandag.

Kritiek van de oppositiepartijen is begrijpelijk, meent Van der San, maar de OKB-chef zou zich professioneler moeten opstellen. "Hetzelfde wat ze in 2010 met president Venetiaan heeft gedaan, doet ze nu weer. Toen ze de indruk had dat de balans bij de verkiezingen zou omslaan, heeft ze Venetiaan verraden om in de gunst bij Bouterse te komen. Nu toont ze weer hetzelfde gedrag. Ze denkt dat er een wisseling van de wacht zal plaatsvinden", zegt Van der San boos.

Donderdag is de gewraakte resolutie in bijzijn van Van Dijk-Silos met president Desi Bouterse besproken en daarna aangepast. Onder meer is het begrip Covid-19 uit de resolutie geschrapt en vervangen door een andere omschrijving. "Ik heb de overtuiging dat die resolutie goed was, maar uit respect voor de president heb ik de zaak gecorrigeerd en een nuanceverbetering aangebracht. Niet door die muggenzifterij", aldus de directeur.

Hij blijft erbij dat de resolutie nimmer in strijd met de wet kan zijn omdat wat erin was opgenomen en op weerstand is gestuit slechts een verwijzing is naar een bepaling die in een wet, de Kiesregeling, is opgenomen. "Die resolutie was te goeder trouw. Het was niet bewust zo gemaakt om te willen frauderen."

Van der San vindt dat de verkiezingen onder de huidige omstandigheden geen voortgang hadden moeten vinden. President Bouterse is volgens hem na een bespreking enkele weken met de politieke partijen meegegaan met het standpunt van de politieke organisaties dat de verkiezingen niet uitgesteld mochten worden. Toen werd bepaald dat er speciale protocollen zouden komen hoe te handelen in verband met de Covid-19-beschermingsmaatregelen.

Van der San: "Men doet alsof het een normale situatie is en dat de verkiezingen normaal kunnen plaatsvinden, terwijl dat niet zo is." Hij verwacht een grote drukte bij de stembureaus en voorziet wanordelijke situaties vanwege de coronaregels die nageleefd dienen te worden. "We zullen kijken hoe het maandag eraan toe zal gaan."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina