Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Verkiezingsprogramma's niet duidelijk'

'Verkiezingsprogramma's niet duidelijk'

23/05/2020 18:01 - Ivan Cairo

'Verkiezingsprogramma's niet duidelijk'

 

PARAMARIBO - De programma’s van de politieke partijen die maandag deelnemen aan de verkiezingen zijn over het algemeen onduidelijk. Wensenlijsten produceren kan iedereen. Een goede onderbouwing, compleet met uitleg waaruit duidelijk wordt waarom een partij een specifieke maatregel juist op een bepaalde manier wil doen, ontbreekt. Dat concludeert het Burgerinitiatief voor Participatie en Goed Bestuur (Bini) in een vrijdag uitgegeven rapport waarin de verkiezingsprogramma’s van dertien politieke partijen worden geanalyseerd.

"Alle partijen willen bijvoorbeeld economische stabiliteit en groei. Maar weinigen geven duidelijk aan hoe dat gerealiseerd gaat worden, of ze gaan uit van onrealistische, enorme besparingen of enorme toekomstige inkomsten die helemaal niet zeker zijn, of ze houden geen rekening met de beschikbare capaciteiten om al die geweldige plannen te kunnen realiseren. Waar ligt de grens tussen visionaire plannen en voor-de-gek-houderij?" stelt de organisatie.

Volgens Bini valt er nog veel te onderzoeken over het stemgedrag van de Surinaamse kiezers. Maar waar de organisatie naar streeft, is dat verkiezingsprogramma's minimaal een realistisch beleid en visie moeten weergeven, met mensenrechten, inspraak, goed bestuur en duurzaamheid door alles heen, in plaats van slechts populistische kreten of mooie beloften. "Dat mag dan nog steeds in eenvoudige taal of vormen, maar moet toch wel degelijk weldoordacht en samenhangend en realistisch zijn."

Verkiezingsprogramma's die na 17 mei openbaar waren of zijn opgestuurd zijn niet meegenomen in de analyse. Bini constateert een verscheidenheid onder de programma's: van uitgebreide en technocratische programma's tot summiere en eenvoudige, korte documenten in volkstaal; van ellenlange onrealistische wensenlijsten tot korte en bondige prioriteitstellingen, van goed onderbouwde visies tot alledaagse, nietszeggende slogans. Zij vraagt zich af of de doorsnee kiezer de documenten wel leest.

Duurzaamheid, duurzame ontwikkeling en milieu worden vaak genoemd in de meeste partijprogramma's. Echter blijkt zelden dat dit doorwerkt in de plannen. Grotere inkomsten uit de goudsector bijvoorbeeld, worden niet in relatie gebracht met bescherming van het milieu; het lijkt alsof het twee gescheiden onderwerpen zijn. Klimaatverandering vinden diverse programma's belangrijk, maar heel weinig hebben een plan voor de kwetsbare woongebieden in de kust of voor de positieve rol van de bossen van Suriname.

Het besef van mensenrechten baart zorgen, alsook het verband tussen mensenrechten en ontwikkeling, dat nauwelijks gelegd wordt, aldus Bini. Hoewel mensenrechten wel genoemd worden in sommige programma's, is zelden te merken hoe dit doorwerkt in de plannen. Vrouwen, kinderen, seniorenburgers en mensen met een beperking bijvoorbeeld, worden vaker genoemd maar vanuit een zorgbenadering, niet zozeer omdat ze rechten hebben waar de overheid voor verantwoordelijk is.

"Heel slecht is het gesteld met de rechten van LGBT, en met de rechten van inheemse en tribale volken. LGBT-rechten worden door geen enkele partij omarmd; er wordt hooguit gewag gemaakt van gelijkheid ongeacht seksuele geaardheid of gender, maar zonder dat te vertalen in beleidsvoornemens om die gelijkheid te waarborgen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina