Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Goede Verwachting krijgt op valreep bereidverklaring

Bewoners Goede Verwachting krijgen op valreep bereidverklaring

24/05/2020 10:10 - Jason Pinas

Breedlachend overhandigt minister André Misiekaba (r) een bereidverklaring aan één van de 87 bewoners van De Goede Verwachting.

Breedlachend overhandigt minister André Misiekaba (r) een bereidverklaring aan één van de 87 bewoners van De Goede Verwachting. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Voor bewoners van Goede Verwachting die hun bereidverklaring in ontvangst hebben genomen, was vrijdag een droom die werkelijkheid is geworden. “Ik ben super blij natuurlijk. Ik heb jaren hierop gewacht”, vertelt een vrouw aan de Ware Tijd. Ze is samen met 87 anderen in aanmerking gekomen voor de documenten.

Hoewel het nog niet de officiële beschikking is, noemt ze het een belangrijke stap. Haar dank gaat vooral uit naar minister André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting die zich volgens haar keihard heeft ingezet voor de mensen van Goede Verwachting. De bewindsman was persoonlijk aanwezig bij de uitreiking.

Hij benadrukte dat dit "absoluut geen verkiezingsstunt" is omdat het niet de eerste keer is dat grondpapieren zijn uitgedeeld in het gebied. Dit proces is volgens Misiekaba sinds 2011 opgestart. Daarbij waren vier probleemgebieden - Rahimalproject, Devis Buiten, Goede Verwachting en Sunnypoint - in beeld gebracht als plaatsen waar mensen hadden geoccupeerd.

Samen met parlementariër Silvana Afonsoewa heeft hij in 2015 de mensen toegezegd dat er alles gedaan zou worden om de bereidvklaringen voor deze gebieden in orde te maken. Echter, door de wisseling van twee ministers is het werk een beetje opgehouden. "We hebben zeker twee jaar daaraan verloren, waardoor we de zaak niet compleet hebben kunnen oplossen", legt de minister uit.

Rahimal is al helemaal opgelost, terwijl Sunnypoint en Goede Verwachting voor een belangrijk deel zijn opgepakt. Devis Buiten laat nog even op zich wachten, omdat het probleem van dit gebied meer tijd nodig heeft. Die gronden zijn eerder in 1995 al uitgegeven.

Misiekaba schat dat alleen in Goede Verwachting in de afgelopen periode ongeveer zevenhonderd grondpapieren zijn uitgereikt. Het streven is om tegen het einde van zijn ministerschap in augustus het vraagstuk in dit gebied helemaal opgelost te hebben. Degenen die hun bereidverklaring vrijdag in ontvangst hebben genomen moeten nog een paar kleine zaken in orde maken.

De betalingen bij de Betaaldienst en de Centrale Bank van Suriname zijn de belangrijkste zaken die nog gedaan moeten worden. "Ze moeten dat binnen zes maanden regelen anders vervalt de bereidverklaring", zegt Saskia Abajon, lid van de commissie Goede Verwachting die het geheel coördineert.

De betalingsbewijzen moeten daarna weer worden ingeleverd bij de commissie die op haar beurt de stukken zal doorsturen naar het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer. Daarna worden de beschikkingen in orde gemaakt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina