Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Mogelijk hadjvlees voor Covid-19-pakketten

Mogelijk hadjvlees voor Covid-19-pakketten binnenland

24/05/2020 12:04 - Van onze redactie

Mogelijk hadjvlees voor Covid-19-pakketten binnenland

Foto: YouTube  

PARAMARIBO - Anwar Lall Mohamed, vertegenwoordiger van Suriname bij de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB), doet er alles aan om Suriname in aanmerking te laten komen voor gratis rundvlees uit Saudi-Arabië. De ambassadeur meent dat dit geblikt vlees enorm kan voorzien in de behoefte, bij de distributie van voedselpakketten die in het achterland worden gedeeld in verband met de Covid-19-situatie.

Het gaat om offervlees, bekend als 'hadjvlees', dat het koninkrijk via de IsDB in lidlanden laat verspreiden. "We moeten ons alleen opgeven. Het project moet nog intern worden besproken, maar ik denk niet dat het beleid dit aan zich voorbij zal laten gaan", aldus een optimistische Lall Mohamed. Hij geeft aan dat het niet mogelijk is vlees in de pakketten voor het binnenland te doen, omdat dit niet lang houdbaar is.

Het Offerfeest wordt honderd dagen na de ramadan gevierd, waarbij runderen worden geslacht en het vlees veelal aan de armen wordt gegeven. In het verleden bleef er zoveel vlees liggen, dat de Saudische overheid geld moest uitgeven om het in grote graven op te laten ruimen.

Het gevolg was een maandenlange geur van rottend vlees in bepaalde streken. Totdat er een fatwa werd uitgevaardigd om het vlees een nuttige bestemming te geven en het via de IsDB aan arme lidlanden te verstrekken.

In een persbericht zegt IsDB-directeur Bandar Haijar dat van de 57 lidlanden, er 21 zijn die tot de minder ontwikkelde landen behoren. Het project, bekend als het Adahiproject, bestaat nu al 37 jaar en wordt steeds verder uitgebreid: van 63.000 geslachte dieren in het eerste jaar tot bijkans één miljoen het afgelopen jaar.

Lall Mohamed zegt dat er speciaal voor dit project verschillende moderne slachterijen en verwerkingsfaciliteiten zijn opgezet. "Het gaat dus om goed vlees dat vakkundig is verwerkt." Hij en Haijar betogen dat Saudi-Arabië als grootste sponsor van de IsDB zijn rol in de islamitische wereld inneemt en poogt zusterlanden te helpen.

Daar kan Suriname volgens de ambassadeur van profiteren. Hij zegt in de komende periode alles in het werk te zullen stellen zodat er een behoorlijke hoeveelheid vlees richting Suriname komt, gezien de inspanningen van de regering om ondanks de economische situatie het volk tegemoet te komen in de coronacrisis.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina