Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Waarnemingsinstituut helpt controleren op 25 mei

Nationaal Waarnemingsinstituut helpt controleren op 25 mei

24/05/2020 07:52 - Amanda Palis

Nationaal Waarnemingsinstituut helpt controleren op 25 mei

 

PARAMARIBO - De Vereniging Surinaams bedrijfsleven (VSB) en Associatie van Surinaamse Fabrikanten (Asfa) hebben op 12 mei het Nationaal Waarnemingsinstituut Suriname (NWIS) opgericht. Het zal helpen met controleren tijdens de verkiezingen maandag en staat los van de verkiezingsautoriteiten en de politiek. Het hoofdoel is het proces van stemmen te controleren en of de zaken op de stembureau’s goed worden uitgevoerd, zegt bestuurslid Anuskha Sonai.

Vrijdag zijn er meer dan zeventig mensen getraind. Ze krijgen een checklist mee waarop zij moeten letten. Aan het einde van de dag wanneer op de stembureaus alle stemmen zijn geteld, moet er een proces-verbaal (pv) worden opgemaakt en voor publiek duidelijk zichtbaar worden geplaatst. Waarnemers en burgers mogen een foto maken van het proces-verbaal en die appen naar het instituut. "De foto's worden geanalyseerd door onze Snapcap-app die de resultaten voegt bij alle andere informatie."

De stichting is vooral geïnspireerd door het Photo Quick Count-programma dat door verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten en Afghanistan, is gebruikt om zo te controleren of er goed wordt geteld en nagegaan kan worden of alle data inderdaad klopt. Het systeem heeft bewezen effectief te zijn en helpt garanderen dat het verkiezingsproces eerlijk verloopt. "De software hebben we zelf gebouwd", zegt Sonai.

Het NWIS heeft overleg gehad met het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) onder leiding van Jennifer van Dijk-Silos. Zij is blij met het initiatief van VSB en ASFA. Het OKB houdt toezicht op de verkiezingen, maar is blij met waarneming door derden. "Waarnemen staat vrij en het is natuurlijk goed als verschillende instituten mee kijken of alles goed gaat", zegt de voorzitter.

Politieke partijen vrezen dat er fraude gepleegd zal worden en kijken daarom ook mee. Van Dijk-Silos waarschuwt dat mensen heel voorzichtig moeten zijn met zulke uitspraken. "Je wil geen paniek zaaien en men gaat er niet van uit dat er fraude gepleegd zal worden. Wel kijken we met argusogen hoe zaken zullen verlopen, vooral gelet op de laatste ontwikkelingen."

Ze verwijst naar de duizenden stembiljetten die op basis van verkeerde informatie waren gedrukt en daarom vernietigd moesten worden. "Het is de eerste keer dat ik dit mee maak. Dit soort zaken wekken zeker wantrouwen bij de samenleving." Er komen landelijk 648 stembureaus die gecontroleerd moeten worden.

Het bedrijfsleven voelt zich verantwoordelijk naar de samenleving toe en ondersteunt de controle, vertelt Sonai. Niet alleen Van Dijk-Silos juicht het initatief toe. "Burgers hebben enthousiast gereageerd en aangeboden te helpen", aldus Sonai.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina