Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Politieke uitzendingen gestopt door autoriteiten

Autoriteiten stoppen politiek getinte uitzendingen

25/05/2020 01:03 - Van onze redactie

Wayne Telgt (r) en zijn gasten Glenn Truideman, Winston Ramautarsing (m), Hans Breeveld en John Krishnadath (l).

Wayne Telgt (r) en zijn gasten Glenn Truideman, Winston Ramautarsing (m), Hans Breeveld en John Krishnadath (l). Foto: Screenshot  

PARAMARIBO - In opdracht van de autoriteiten zijn zondag verschillende verkiezingsgerelateerde uitzendingen of propagandaspotjes van politieke partijen stopgezet. Zo kreeg presentator Sammy Doerga midden in de uitzending van zijn programma 'Door de bank' de opdracht te stoppen. In de avonduren gebeurde hetzelfde tijdens de presentatie van 'To the Point' op Apintie Televisie.

In opdracht van minister Vijay Chotkan is de extra uitzending van het actualiteitenprogramma 'To the Point' zondagavond gestopt. Te gast waren Idos-directeur John Krishnadath, de politicologen Hans Breeveld en Glenn Truideman en VES-voorzitter Winston Ramautarsing. Ongeveer een kwartier na aanvang werd het programma abrupt onderbroken en verscheen de tekst 'In opdracht van minister Chotkan van OWT&C wordt dit programma stopgezet' op het scherm.

Vernomen wordt dat verschillende NDP'ers misnoegd waren over het onderwerp van de uitzending. Krachtens de wet mogen politieke partijen daags vóór verkiezingen geen campagne meer voeren en ook geen advertenties meer publiceren via de media. In een bekendmaking van het ministerie van Binnenlandse Zaken werd aangegeven dat "vanaf zaterdag 23 mei 2020 te 24:00 uur tot en met dinsdag 26 mei 2020 te 12:00 uur het verboden is om politieke propaganda via de media en publieke bijeenkomsten te houden".

Frappant is dat in 2015 de uitzending van 'To the Point', die ook daags vóór de verkiezing werd uitgezonden niet door de autoriteiten werd gestopt. In dat programma werd eveneens een Idos-opiniepeiling behandeld. Echter, die was gunstig voor de NDP, want voorspeld werd dat de regeringspartij 27 zetels zou behalen. "Wat vanavond in 'To the Point' werd besproken kan niet gekwalificeerd worden als politieke propaganda", stelt een jurist desgevraagd tegenover de Ware Tijd.

Telgt vindt het erg dat de uitzending is gestopt. "Als presentator ben ik kapot. Er was een goede voorbereiding, want bij zo een onderwerp ga je niet als leeghoofd aan de tafel zitten. Ik heb eerst onderzoek gedaan en ben gedoken in de archieven. Het is dan vervelend om een telefoontje te krijgen dat de uitzending moet worden gestopt. Dan yu e firi leki wan sma dede. Dit had niks met kiezersbeïnvloeding te maken", beschrijft Telgt de domper die hij kreeg te verwerken.

Eerder op de dag werd op kanaal 10.3 nog een verkiezingsspotje van Pertjajah Luhur uitgezonden. De politie werd erop afgestuurd, maar toen de agenten bij de studio arriveerden bleek intern al de instructie te zijn gegeven dat het reclamefilmpje niet meer mocht worden uitgezonden. Op andere televisie- en radiozenders werden zondag nog politiek getinte uitzendingen of interviews afgedraaid.

In het half acht journaal van staatszender STVS werden verschillende ministers, die in partijtenue waren gestoken, geïnterviewd en gaven zij aan wat de regering de afgelopen jaren heeft gepresteerd en de NDP daarom weer in het machtscentrum moet komen. Ook het aan de NDP gelieerde Purple TV zond zondag nog een videoproductie uit waarin de verworvenheden van de partij werden gepresenteerd. Een programma op dezelfde zender waarin NDP-sympathisant Roy de Miranda aan het woord was, werd op instructie van het kabinet van de president onmiddellijk gestaakt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina