Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • OAS houdt verkiezingen strak in de gaten

OAS houdt verkiezingen strak in de gaten

25/05/2020 17:19 - Eliézer Pross

OAS houdt verkiezingen strak in de gaten

Waarnemers van de OAS bij een stembureau in het ressort Munder. Foto: dWT  

PARAMARIBO - De waarnemers van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) zijn intensief in het veld bezig om het verloop van de verkiezingen te monitoren. De eerste helft van de dag verliep volgens delegatieleider Gonzalo Koncke niet geheel vlekkeloos.

Er waren tegen lunchtijd zeker twee meldingen die gecorrigeerd moesten worden door de autoriteiten. In één geval kwam een stemgerechtigde niet voor op de lijst, terwijl er problemen waren bij een ander stembureau met verkeerde stukken. Kort na het bezoek van Konke en mede waarnemers aan de Swami Wirjanandschool te Munder, werden er nog meer meldingen van onregelmatigheden van dezelfde aard gepubliceerd door de Ware Tijd. "Er wordt constant aan ons gerapporteerd vanuit het veld en de situatie kan evolueren", zei Koncke rond half één 's middags. Hij is met een delegatie van tien man in Suriname.

Waarnemers uit Antigua en Barbuda, Trinidad en Tobago, Mexico, Colombia, Argentinië, Ecuador en Uruguay maken deel uit van zijn team. De observers zitten in zeven van de tien districten, te weten Paramaribo, Para, Commewijne, Marowijne, Brokopondo, Saramacca en Coronie. Als er ruimte is zullen de andere districten later op de dag worden aangedaan.

De delegatie kwam donderdag aan in Suriname, was in quarantaine tot en met vrijdag en heeft daarna maar liefst 44 vergaderingen belegd met diverse organisaties en belanghebbenden over de verkiezingen. "De meningen zijn verschillend. Sommige zijn eens met de gang van zaken en anderen weer niet. Dat alles zal in ons tussentijds rapport worden weergegeven morgen", aldus Koncke. Het beeld dat hij tot op dat moment had was dat de verkiezingen over het algemeen "correct verlopen". De bureaus waren vrij op tijd open vanaf zeven uur 's morgens.

Het enige waarmee de OAS-waarnemers zitten, is het feit dat er weinig rekening wordt gehouden met de Covid-19-maatregelen door de burgers die vrij goed zijn opgekomen op diverse stemlocaties. Binnen in de stembureaus worden de regels wel redelijk toegepast in zijn optiek. Echter, dat zorgt volgens hem voor een traag verloop, waardoor het leidt tot lange rijen waarbij mensen geen social distancing in acht nemen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina