Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Sportorganisaties vragen om meer betrokkenheid overheid

Sportorganisaties vragen om meer betrokkenheid overheid

25/05/2020 07:58 - Marciano Millerson

De ministers Lalinie Gopal van Sport- en Jeugdzaken en Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur samen met Special Olympians nadat de sporters met een beperking waren gehuldigd vanwege uitmuntende prestaties tijdens de Special Olympics World Summer Games 2019 in Abu Dhabi.

De ministers Lalinie Gopal van Sport- en Jeugdzaken en Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur samen met Special Olympians nadat de sporters met een beperking waren gehuldigd vanwege uitmuntende prestaties tijdens de Special Olympics World Summer Games 2019 in Abu Dhabi. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Suriname gaat maandag naar de stembus. Het volk krijgt na vijf jaar de kans om de richting van het land te bepalen. Tot de groep kiezers behoren ook leden van de verschillende sportbonden. In een vraaggesprek met de Ware Tijd blijkt dat enkele van deze organisaties meer betrokkenheid van de overheid vragen bij de ontwikkeling van sport.

John Krishnadath, voorzitter van de Surinaamse Voetbalbond (SVB), heeft als wens dat de nieuwe regering het project voor de bouw van een nieuw André Kamperveen Stadion zal ondersteunen. Naar verluidt is slechts de garantiestelling van de overheid nodig om de nodige financiën voor dit plan los te krijgen. "De regering van India heeft toegezegd via een credit line te willen bijstaan met de financiering", legt Krishnadath uit.

Hij vraagt ook om aanpassing van de wet op belastingen, waarbij sportbonden vrijstelling krijgen voor belasting op toegangskaarten. "Wij ontvangen al geen subsidie van de overheid en afschaffing van die 20 procent belasting op toegangskaarten zou al een hele hulp zijn." Krishnadath hoopt verder op ondersteuning van overheidszijde aangaande het nieuw uitgestippelde beleid, waarbij spelers van Surinaamse komaf voor de nationale selectie kunnen uitkomen. "Voor de rest zorgen wij zelf voor de financiën die nodig zijn om onze droom als natie waar te maken door in de top van de Gold Cup te eindigen en mogelijk ons te plaatsen voor het wereldkampioenschap in Qatar 2022."

Voor sporters met een geestelijke en lichamelijke beperking (Special Olympians en Paralympians) is financiële ondersteuning van de overheid van eminent belang. "Dat is altijd het verzoek van ons geweest, maar dan niet op ad hoc-basis", zegt Edward Gessel. Volgens de voorzitter van Special Olympics Suriname en ondervoorzitter van het Nationaal Paralympisch Comité dienen beide organisaties jaarlijks hun begroting in. "Meestal blijft de reactie van het ministerie van Sport- en Jeugdzaken hierop uit."

Het departement heeft in 2019 wel ingespeeld op het verzoek voor een bijdrage in verband met deelname aan de Special Olympics World Summer Games in Abu Dhabi. "Er is ons tegelijkertijd ook meegedeeld dat er voor overige zaken geen ruimte meer was." Gessel heeft graag dat er ruimschoots bekend wordt gemaakt welk deel van de begroting zal worden ondersteund, zodat de organisaties beter kunnen plannen. Hij pleit ook voor een vergoeding van de coaches, "die nu Pro deo voor ons werken".

Wielrenvoorzitter Michael Esajas verwacht dat de sportontwikkeling in zijn algemeenheid moeilijk op gang zal komen, "omdat het gepaard gaat met de economische situatie in het land". Volgens hem verkeert Suriname momenteel in moeilijk vaarwater. "Voor degene die het anders zien zal de tijd ons leren." Bij het aantreden van de volgende regering verwacht Esajas bredere ondersteuning naar bonden en sporters. Hij gelooft dat als het beter gaat met Suriname, sportorganisaties en sporters ook zullen groeien.

"Wij hopen over het algemeen dat de regering het belang van sport niet onderschat en de nodige ondersteuning biedt", aldus judovoorzitter Samantha Marica. Zij pleit verder voor meer sportbeoefening op de scholen. Tennisbondvoorzitter Diego van der Zwart: "Van elke regering verwachten wij een zeer prettige samenwerking met de nodige en beschikbare ondersteuning." Worstelvoorzitter Ravin Changoer houdt zich op de vlakte. Hij vindt dat de politiek buiten de sport moet worden gehouden. "Na de verkiezingen zien wij wel."

Bij de zaalvoetbalbond zal op 29 mei de verkiezingsstrijd losbarsten. Tot en met vrijdag bleek deelname van Ghalied Niamut onzeker. Riaz Habiboellah en Rajeev Badal zijn wel zeker van deelname. Habiboellah om een reactie gevraagd heeft graag dat er meer indoorfaciliteiten voor de zaalvoetbalsport beschikbaar zijn. "Hierdoor zouden wij gemakkelijker de clubs kunnen accommoderen om hun spelers verder te ontwikkelen." De kandidaatvoorzitter gelooft dat deze situatie een positieve invloed zal hebben op de jeugd om zich beter en gemakkelijker te kunnen ontplooien.

Hij verwacht dat het verkrijgen van subsidies moeizaam zal gaan, "maar als er sporthallen tegen een laag tarief beschikbaar gesteld worden voor de clubs, zou de overheid de zaalvoetballerij al heel wat hebben geholpen". Tegenstander Badal was zwijgzaam. "Als na de bestuursverkiezingen blijkt dat wij de winnende partij zijn, dan beantwoord ik deze vraag graag. Ik wil vooralsnog niet vooruitlopen op zaken."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina