Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Stemmen geen probleem voor vastende moslims

Stemmen geen probleem voor vastende moslims

25/05/2020 00:00 - Tascha Aveloo

Stemmen geen probleem voor vastende moslims

Dit beeld van het Eid-gebed zal er niet zijn vanwege de Covid-19-regels. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De overheid heeft formeel de dag waarop Eid-ul-Fitr wordt gevierd als afsluiting van de vastenmaand ramadan gesteld op 25 mei. Toevallig is dat ook de dag van de verkiezingen. Wereldwijd valt de dag van Eid-ul-Fitr op de dag nadat de nieuwe maan is waargenomen.

Het is wetenschappelijk te berekenen maar sommige stromingen doen het op de 'ouderwetse manier' en gaan uit van de fysieke waarneming. "In de Koran staat dat als minimaal twee volwassen moslimmannen de maan zien of twee volwassen vrouwen en een man, dan pas kan worden gesteld dat de vastenmaand ten einde is gekomen", licht Michel Soebhan toe. Hij is voorzitter van de Surinaamse Moslimassociatie (SMA).

Volgens hem zou Eid-ul-Fitr dit jaar met grote zekerheid zondag  worden gevierd door zijn leden. Er is totaal geen probleem voor een vastende Moslim om te gaan stemmen indien maandag toch nog een vastendag zou zijn geweest. "Men noemt het een plicht. Ik zie het als een recht, want niemand komt je oppakken als je niet gaat stemmen. En als burgers van dit land dan maak je daar gebruik van", stelt Soebhan.

Volgens de berekening van de Surinaamse Islamitische Vereniging (SIV), met haar hoofdkwartier aan de Keizerstaat, valt de Eid-viering ook op zondag. "Zaterdag was de laatste vastendag. Zondag hebben de leden verbonden aan de SIV gewoon Eid-ul-Fitr gevierd", stelt SIV-voorzitter Robert Bipat. Gaan stemmen zou ook geen probleem zijn geweest als maandag, de dag van de verkiezingen, de laatste dag van het vasten zou zijn. "Je gaat toch ook gewoon naar het werk. Dus dat zou geen enkele invloed hebben daarop."

Ook de leden van de stichting der Islamitische Gemeenten Suriname (SIS) hebben zondag de afsluiting van de vastenmaand gevierd. "Het vasten kan negentwintig tot dertig dagen duren. Is de maan vrijdag niet waargenomen dan is het vasten dertig dagen en is zaterdag de laatste dag van het vasten", legt SIS-secretaris Erwin Doelrachman uit.

Het beeld van duizenden moslims op het Onafhankelijkheidsplein zal er dit jaar vanwege de geldende Covid-19-regels niet zijn. Volgens Soebhan gaat het redden van levens volgens de Koran voor. "Dit is een uitzonderlijke situatie. En Allah wil het leven voor ons niet verzwaren. Het doen van het Eid-gebed is geen verplichting. De enige verplichting is dat het gezamenlijk moet worden gedaan en dat is vanwege deze unieke omstandigheden niet mogelijk. We gaan mensen niet in gevaar brengen."

De SIS heeft gemeend om het Eid-gebed toch te laten plaatsvinden volgens de geldende regels. "In elk van de bij ons aangesloten moskeeën, dat zijn landelijk ruim 61, zal het Eid-gebed worden gedaan met maximaal vijftig man aanwezig." Volgens Bipat van de SIV die ook arts is, zit het gevaar van toch bidden in de moskee erin dat men het gelaat dicht tegen de grond plaatst als er wordt gebeden. "Eigenlijk zou je de plaats daarna geheel moeten ontsmetten en dat zou echt te veel kosten dus daarom doen wij het niet."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina