Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Biza verantwoordelijk voor chaos uitslag verkiezingen'

'Biza verantwoordelijk voor chaos uitslag verkiezingen'

27/05/2020 07:52 - Wilfred Leeuwin

Jennifer van Dijk-Silos vindt dat chaotische toestanden voorkomen hadden kunnen worden als Biza gewoon zijn werk had gedaan.

Jennifer van Dijk-Silos vindt dat chaotische toestanden voorkomen hadden kunnen worden als Biza gewoon zijn werk had gedaan. Foto: Regillio Derby  

PARAMARIBO - Voorzitter Jennifer van Dijk-Silos van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) verwijt het ministerie van Binnenlandse Zaken ervan nodeloos ervoor gezorgd te hebben dat een dag na de verkiezingen er tumult en paniek is ontstaan bij kiezers en politieke partijen. Het ministerie heeft - in tegenstelling tot voorgaande verkiezingen - de getelde stemmen van de verschillende stembureaus niet meteen in de media gebracht maar is zelf met eigen deskundigen analyses gaan maken op de televisie.

"Op dat moment hebben de mensen niets aan jouw analyses, maar moeten de rauwe gegevens aan de media worden gegeven. Tot overmaat van ramp stopt het ministerie plotseling met het doorgeven van informatie en is de verwarring dan compleet", zegt Van Dijk-Silos. De OKB-voorzitter legt uit dat alle stembureaus al zijn geteld. Dat gebeurt op de stembureaus. Het is het ministerie dat plotseling gestopt is met het doorgeven van de informatie. Was dat wel het geval geweest zoals voorgaande verkiezingen dan was rond vijf uur in de ochtend, de dag na de verkiezingen het meteen bekend wie de verkiezingen heeft gewonnen, wie heeft verloren en hoe de zetelverdeling is. "Dat wordt de niet officiële uitslag genoemd, omdat alleen het OKB na de telling van de stembureaus gecontroleerd te hebben, de uitslag officieel kan vaststellen. Als er een verschil is kan dat nooit veel verschillen van de telling die de stembureaus al hebben gedaan."

Volgens Van Dijk-Silos heeft geen enkel hoofdstembureau een begin gemaakt met het controleren van de processen-verbaal en stukken van de stembureaus uit hun district. Dat zal woensdag beginnen. Hoofdstembureau Paramaribo begint om twaalf uur 's middags. Dat er bij sommige hoofdstembureaus, zoals dat van Paramaribo in de Anthony Nesty Sporthal, chaos is ontstaan, was volgens Van Dijk-Silos totaal niet nodig geweest. "Er vindt een normaal proces plaats. De stemming heeft tot negen uur geduurd en pas daarna is op de stembureaus de telling begonnen. De mensen hebben dus doorgewerkt en pas in de loop van de volgende dag, tot in de middag, zijn zij in staat gesteld hun bussen en dozen naar de desbetreffende hoofdstembureaus te brengen."

Volgens haar kan daarom niet worden verwacht dat de mensen doortrekken en op het hoofstembureau verder gaan werken. "Zij hebben langer dan 36 tot veertig uur onafgebroken gewerkt. De wet voorziet erin dat de telling wordt opgeschort en dat de volgende dag daar verder mee wordt gegaan", legt Van Dijk-Silos uit. De OKB-voorzitter zegt dat de hoofdstembureaus open zijn voor de politieke partijen om tussen opschorten en herstart van de controletelling te waken over het materiaal. "De politie is aanwezig, er is camerabeveiliging en de politieke waarnemers mogen daar ook overnachten", zegt Silos die Biza verantwoordelijk stelt voor deze ontstane situatie.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina