Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Goede afspraken cruciaal bij lijstverbinding

Goede afspraken cruciaal bij lijstverbinding

28/05/2020 19:49 - Amanda Palis

Paul Somohardjo en Ronnie Brunswijk besloten met hun partijen - Pertjajah Luhur en Abop - een lijstverbinding aan te gaan.

Paul Somohardjo en Ronnie Brunswijk besloten met hun partijen - Pertjajah Luhur en Abop - een lijstverbinding aan te gaan. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Abop en Pertjajah Luhur (PL) zijn een lijstverbinding aangegaan tijdens de verkiezingen van 25 mei. Nu Abop als grootste van de twee uit de bus kwam en de PL tot nu toe slechts één zetel heeft volgens de voorlopige resultaten, wordt er gespeculeerd over de kracht van deze lijstverbinding en eventuele consequenties daarvan.

"Met een lijstverbinding vergroten partijen hun kansen op een zetel in het kiesdistrict", zegt bestuurskundige August Boldewijn. Het gaat er daarbij om dat de ene partij kandidaten van de partner plaatst op de lijst. Hij voegt eraan toe dat de afspraken tussen beide partijen heel goed moeten zijn. "Want als je als Abop op de lijst staat van PL, kom je dan binnen als lid van de PL-fractie en vertegenwoordig je in de assemblee Pertjajah Luhur. Welke afspraken zijn er onderling hierover gemaakt?" vraagt hij zich retorisch af.

Politicoloog Hans Breeveld ziet de samenwerking slechts als een lijstverbinding. Welke afspraken daarnaast zijn gemaakt laat hij in het midden. "Want zoals voorzitter Brunswijk van Abop tijdens zijn online massameeting heeft gezegd staan Abop-kandidaten wel op een lijst van PL, maar ze zijn nog steeds Abop", aldus Breeveld. Het is nu kijken welke kandidaten gekozen worden verklaard.

Volgens staatsrechtgeleerde Sam Polanen zou zich bij een mogelijke breuk tussen de twee partijen hetzelfde kunnen voordoen als bij V7 tijdens de verkiezingen van 2015. "Men heeft nu het afschaffen van de pre-electorale samenwerking omzeild, door middel van lijstverbindingen. Maar als de partijen uit elkaar gaan, naar wie gaat de zetel dan? Want dan komen we weer terug op wat er met V7 is gebeurd."

De Abop en PL hebben zich herhaaldelijk nadrukkelijk uitgesproken tegen samenwerking met NDP. "Voor ons is nog steeds belangrijk dat de NDP weg moet en dat hebben we - Abop en PL - kunnen bereiken. Dus min of meer hebben we samen de zetels behaald", zegt Gilbert van Lierop, DNA-kandidaat van Abop in Paramaribo.

Hij noemt de lijstverbinding een strategische zet om de NDP weg te werken. "Ik geloof dat als er meer samenwerkingen waren geweest met andere partijen, de overwinning groter zou zijn. Ik hoop dat de kleine partijen beseffen dat men er zonder samenwerking niet komt."

Van een splitsing zal er volgens Van Lierop geen sprake zijn. "Er zijn goede afspraken gemaakt tussen de partijvoorzitters. De zetels zijn samen behaald", stelt hij. Zijn partij maakt zich klaar om een nieuwe wind te laten waaien in Suriname. "We zijn er in ieder geval klaar voor en je merkt ook dat de samenleving verandering wil."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina