Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • OKB-voorzitter noemt Biza 'incompetent'

OKB-voorzitter noemt Biza 'incompetent'

28/05/2020 10:08 - Wilfred Leeuwin

Jennifer van Dijk-Silos ergert zich mateloos aan Biza.

Jennifer van Dijk-Silos ergert zich mateloos aan Biza. Foto: Regillio Derby  

PARAMARIBO - Voorzitter Jennifer van Dijk-Silos van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) dreigt de originele processenverbaal van alle stembureaus openbaar te maken. Ze wil dit doen wanneer blijkt dat dit document niet op de stembureaus zijn gepubliceerd, aansluitend op de vastlegging van de resultaten en ook niet door het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza) op de avond na de stemming.

Van Dijk-Silos windt zich op over het optreden van het ministerie en laat er geen twijfel over bestaan dat in haar ogen Biza incompetent is. Door directe bekendmaking van het stemresultaat na te laten hebben de stembureaus en het ministerie de wet overtreden. De OKB-voorzitter wil volgens de wettelijke procedure afwachten wat er gebeurt op de tien hoofdstembureaus, vooral dat van Paramaribo in de Anthony Nesty Sporthal.

Daar moeten volgens haar geen stemmen geteld worden. Het enige dat moet gebeuren is de processen-verbaal controleren en verwerken om vervolgens te komen tot de officiële vaststelling van de verkiezingsuitslag door het Centraal Hoofdstembureau nadat het OKB daar zijn goedkeuring aan heeft gegeven.

Van Dijk-Silos is boos over een persbericht van Biza waarin staat dat wordt gewacht op resultaten van stembureaus om die te verwerken en vervolgens te plaatsen op de website, waartoe media, OKB en politieke organisaties toegang hebben. "Ik wist dat ik gelijk zou krijgen. Biza heeft niets te maken en dient niet te wachten op verwerkte cijfers. Dat is puur een zaak van het hoofdstembureau dat wacht op verwerkte cijfers."

Biza is volgens haar uitgeteld als het gaat om verwerking. "Het rauwe materiaal - en dat zijn de processen-verbaal - moet meteen in de pers waardoor de gemeenschap een voorlopige uitslag heeft, waaraan niet veel kan veranderen bij de officiële vaststelling. Voor mij is dit de grootste blunder van het ministerie dat de cijfers beschouwt als zijn eigendom. De rauwe cijfers zijn van het publiek, de politieke partijen en andere belanghebbenden zoals het OKB."

Van Dijk-Silos: "Ik heb al het rauwe materiaal gefotografeerd en we zijn bezig het te sorteren op kiesdistrict en op ressorten, voor het geval men nog twijfelt aan de resultaten van de hoofdstembureaus. Maar het is verwerpelijk dat twee dagen na de verkiezing de voorlopige uitkomsten per stembureau nog niet bekend zijn." Het stoort haar dat Biza twee dagen na de verkiezingen het publiek geen informatie geeft.

Dat het ministerie zegt dat zijn verwerkingsploeg rust nodig had, kan er bij Van Dijk-Silos niet in. "Als organisatie moet je weten dat je bij verkiezingen met ploegendienst moet werken. De mededeling geeft de incompetentie van het ministerie op dit gebied weer en het wil nu zaken goed praten. Het blijft voor mij onbegrijpelijk dat het ministerie de uitslagen van de stembureaus niet meteen heeft afgestaan aan de media."

De 'hype' van dinsdag heeft dus alles te maken met het monopoliseren van de cijfers door Biza. "Het heeft geen visie, geen conceptie om het volk gerust te stellen. Laat het maar gaan kijken naar de gesloten systemen in de regio. Maar ons systeem is open, vandaar dat het buitenland er bewondering voor heeft."

Van Dijk-Silos zegt dat er zich inderdaad zaken hebben voorgedaan die vragen oproepen. Processen-verbaal zijn niet opgeplakt en dat is volgens haar een overtreding van de wet. "Deze mensen vernietigen de wetgeving en het systeem. Alles moet transparant gebeuren. Maar wanneer je mensen krijgt die niet eens de wet kennen en niet begrijpen waarom de pv's aangeplakt en bekendgemaakt moeten worden, dan krijg je wel deze chaos. Ik ben blij dat OKB het rauw materiaal heeft per stembureau. Als er iets fout gaat, weet ik wat te doen."

Van Dijk-Silos wil nu nog niet spreken van fraude, maar wel dat zaken verdacht zijn. "Ik hou het nog even op incompetentie. Ik wil geen zware beschuldigingen uiten. Ik ga eerst onderzoek doen." De OKB-voorzitter vindt dat de verkiezingsorganisatie niet bij de overheid moet liggen, maar bij een onafhankelijke organisatie.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina