Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Van Dijk-Silos pissig over commentaar OAS

Van Dijk-Silos pissig over commentaar OAS

28/05/2020 12:49 - Merredith Bruce

OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos: 'Ik ben geen os die aan de leiband van mensen loopt.'

OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos: 'Ik ben geen os die aan de leiband van mensen loopt.' Foto: Vernon Texel  

PARAMARIBO - OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos vindt dat de waarnemersmissie van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) de plank volledig misslaat met haar commentaar over de ontmoeting die zij op de verkiezinsgdag heeft gehad met president Desi Bouterse en enkele anderen. Bij dit spoedoverleg dat op verzoek van van Dijk-Silos plaatshad, is het staatshoofd geïnformeerd over het besluit van het OKB om de duur van de stemming met twee uren te verlengen.

De OKB-voorzitter wilde namelijk niet dat de president dit via de media moest vernemen. Echter, de waarnemersmissie noemt een interactie op de verkiezingsdag tussen de president van het land en de autoriteit die verantwoordelijk is voor het toezicht op en de validering van de verkiezingen "worrisome", vooral omdat het staatshoofd in dit geval ook kandidaat is. "Een dergelijke interactie kan suggereren dat hij door zijn speciale toegang tot informatie en het besluitvormingsproces een oneerlijk en gedifferentieerd voordeel heeft ten opzichte van andere kandidaten", schrijft zij in haar voorlopig rapport over de verkiezingen.

Van Dijk-Silos: "Ik ben het niet eens met de OAS en ik neem het ze ernstig kwalijk. De Kieswet geeft aan dat het OKB rapporteert aan de president. Met wie moet ik anders afstemmen of wie moet ik informeren?" Ze vervolgt met een duidelijk geïrriteerde toon tegen de Ware Tijd. "Ze komen observeren, hebben van tevoren alle wetten gehad en de wetten niet bestudeerd, anders zouden ze weten dat de OKB-voorzitter aan de president rapporteert. Het staat in de wet."

Volgens Van Dijk-Silos mag de missie haar privémening hebben en had dan hooguit kunnen constateren dat de Kieswet zulks wel toestaat, maar dat een wetswijziging wordt geadviseerd. "Dat is something else, dan ben je objectief bezig." De OKB-voorzitter noemt voorbeelden uit het verleden tijdens het bewind van voormalig president Ronald Venetiaan toen zij ook aan hem rapporteerde. "Hij was toen toch ook kandidaat? Dan was het geen probleem? Ze moeten niet vals beschuldigen of beïnvloeding insinueren. Ik ben niet te beïnvloeden. Het is ook een belediging voor mij. Ik ben geen os die aan de leiband van mensen loopt." De OKB-voorzitter zegt dat ze haar misnoegen via app heeft laten weten aan de missie. Ook het ministerie van Binnenlandse Zaken is op de hoogte gesteld hiervan.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina