Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Scholen starten week later, crèches blijven dicht

Scholen starten week later, crèches blijven dicht

29/05/2020 17:04 - Van onze redactie

Scholen starten week later, crèches blijven dicht

 

PARAMARIBO - De scholen beginnen niet meer op 1 juni. Dat heeft minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur daarnet bekendgemaakt tijdens de reguliere persconferentie van het Covid-19-managementteam in de Congreshal. De nieuwe datum voor hervatting van het schooljaar is nu 8 juni.

Ook de crèches en peuterscholen gaan niet meer op 1 juni open. Directeur Angela Salmo van Sociale Zaken en Volkshuisvesting zei dat vanwege de "onveilige situatie" besloten is de opening met één week te verzetten, "maar dat is afhankelijk van hoe de situatie zich ontwikkelt", onderstreepte ze. Het besluit bezoek toe te staan bij tehuizen en opvanginstellingen van seniorenburgers is ook aangehouden.

Ferrier zegt dat ook 8 juni "niet zeker" is. "Het zal afhangen van de omstandigheden de komende periode." Dat 1 juni de schooldeuren niet meer opengaan, schrijft de minister onder meer toe aan het nieuwe positieve geval. "Voor mij is duidelijk dat wij de regels niet naleven", aldus de bewindsvrouw die zelfs de term "burgerlijke ongehoorzaamheid" in de mond nam.

In een schrijven aan directeuren, schoolleiders, leerkrachten en ouders licht Natasia Bennanon, directeur Onderwijs, het besluit de school een week later dan gepland op te starten nader toe. "De regering heeft echter ervoor gekozen af te wijken van deze datum (1 juni) en de herstart thans te stellen op 8 juni. Een incubatieperiode van twee weken na de verkiezingsdatum van 25 mei maakt de datum van 8 juni noodzakelijk", aldus de uitleg.

Op 8 juni starten de lessen voor de examenklassen op glo-, voj- en vos-niveau. De voorbereidingen zijn volgens Ferrier "heel goed" verlopen. Ze noemde de verdeling van de kinderen, maar ook spreiding van leerkrachten in de klassen en de roosters. De bewindsvrouw benadrukte dat de normale schooltijden (8:00-13:00 voor lagere scholen en voj en 7:00-13:00 voor middelbare scholen) gelden bij de hervatting.

Het schoolvervoer is geregeld, maakte Ferrier duidelijk. Ze beseft dat het openbaar vervoer nog niet op gang is gekomen. "Misschien dat ouders kunnen kijken hoe de kinderen naar school kunnen gaan." Bij de hervatting zullen "heel strakke regels" gelden. Ze deed een beroep op ouders om instructies van de schoolleiders op te volgen. De bewindsvrouw verzocht de leerlingen ook thuis te ontbijten en eigen consumptie naar school mee te nemen. "De kantines gaan voorlopig nog niet open."

Ferrier benadrukte dat de hervatting van het schooljaar "alleen voor examenklassen" geldt. Ook scholen aan de oostgrens blijven voorlopig dicht, zolang de "juiste info" uit dat gebied er niet is. "Ik weet dat heel veel kinderen heel graag naar school willen, maar gezondheid gaat voor en daar kunnen we niet van afwijken. We volgen de regels van het Covid-19-managementteam en wijken niet daarvan af."

De andere leerjaren zullen ook worden geaccommodeerd, maar de overheid wil eerst kijken hoe het gaat met de examenklassen. De focus voor de andere klassen is nu op "afstandsonderwijs, waarin we ook wel veel energie in stoppen". Verder zijn er schoolpakketten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina