Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘We kijken uit naar 1 juni’

‘We kijken uit naar 1 juni’

29/05/2020 00:30 - Arjen Stikvoort

Bij peuterschool Papegaaitjes worden de kinderen vanaf maandag weer verwelkomd.

Bij peuterschool Papegaaitjes worden de kinderen vanaf maandag weer verwelkomd.  

PARAMARIBO - Ruim tien weken geleden sloten scholen, crèches en verzorgingsinstellingen voor senioren vanwege het nieuwe coronavirus op 13 maart hun deuren. Een grote impact voor leerlingen, peuters en bewoners. Wat in eerste instantie nog als prettige vrije tijd of vakantie werd gezien, veranderde later voor sommigen in verveling en bittere eenzaamheid. Maar daar komt een einde aan, want op 1 juni mogen crèches, dagopvang en verzorgingshuizen weer open.

"We hebben de kinderen heel erg gemist," aldus Rita Kruiner directeur van Stichting Huize TylTyl, opvang van kinderen met een beperking. "We zijn natuurlijk blij dat we de kinderen per 1 juni weer mogen verwelkomen. Alleen zijn we nog in gesprek met het bestuur, omdat er nog geen bussen rijden en de scholen ook nog niet opengaan. Die twee punten zijn voor onze dagopvang wel van belang." Personeel kan anders moeilijk op het werk verschijnen en de kinderen kunnen dan ook niet gebracht worden.

Alle maatregelen zijn getroffen om COVID-19 buiten de poort te houden."We zijn ready." Kruiner legt uit dat de lange vrije periode in het begin wel leuk was voor de kinderen. "Ze zagen het als vakantie. Dat begrepen ze nog wel. Maar naarmate het langer duurde, gaven ze aan dat ze Huize Tyl Tyl misten." Social distancing zal voor bepaalde kinderen makkelijker aan te leren zijn dan anderen. Maar door goede uitleg door ons en de ouders komen we heel ver, laat Kruiner weten.

Voor Liane Pinas van Stichting Huize Albertine seniorencentrum wordt 1 juni ook een heugelijke dag. De keuken en de eetzaal kregen in de vrije COVID-19 periode een grondige renovatie. "We hebben alles schoongemaakt en hebben het gebouw zo ingericht dat we de bezoekers niet op de kamer hoeven toe te laten, maar in grote zalen zodat we de social distancing beter kunnen handhaven."

Meteen na 13 maart toen de deur voor al het bezoek dicht moest, trof Stichting Albertine haar voorzorg. Mondkapjes, persoonlijke hygiëne en alleen onder begeleiding van een dokter werd naar buiten gegaan. "Naar die eerste open dag kijken we uit. Want sommige bewoners waren eenzaam geworden. We hebben geprobeerd hen daarin op te vangen."

"We hanteren de protocollen van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en passen die aan onze eigen cultuur aan", zegt Ephenlania Lagadeau, directeur van peuterschool en kinderdagverblijf Papegaaitjes. Ze kan niet wachten haar kindertjes weer te zien. "We zijn bezig met de voorlichting aan ouders en de kinderen. Ons personeel krijgt extra training."

Ze geeft aan dat social distancing bij peuters heel lastig zal zijn. Maar dat er extra op de hygiëne zal worden gelet. "Vooral met naar de wc gaan en de snottebellen." Ze begrijpt het als ouders nog wachten met hun kind te brengen. "Maar wij zijn zover. We kijken uit naar 1 juni."

Extra geld stopte Farida Joemrati in haar 'crèche aan huis' om haar dertig peuters van één tot vier jaar naar COVID-19-regels te kunnen opvangen. Ze plaatste extra wastafels. Ze ziet de social distancing als uitdaging. " Dat wordt moeilijk. Maar we zullen alert zijn en alle deurklinken, toiletbrillen, tafels en stoelen zeer goed schoonhouden en desinfecteren. "Ik ben blij dat we weer open kunnen en ons eigen geld kunnen verdienen. Dat noodfonds van SRD 1.500 was leuk maar niet voldoende."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina