Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'We zijn geen robot!'

'We zijn geen robot!'

29/05/2020 10:01 - Jason Pinas

Bezorgde sympathisanten en burgers trokken donderdag naar het commissariaat van Wanica omdat verkiezingsuitslagen lang op zich lieten wachten.

Bezorgde sympathisanten en burgers trokken donderdag naar het commissariaat van Wanica omdat verkiezingsuitslagen lang op zich lieten wachten. Foto: Jason Pinas  

WANICA - Dat de processen-verbaal van meerdere stembureaus in Wanica niet op de afgesproken tijd zijn gepresenteerd aan het publiek, heeft niets te maken met fraude. Zo verduidelijkte Audrey Hankers, districtscommissaris Wanica Zuid-Oost, gisteren aan vertegenwoordigers van de VHP en Abop.

De groep werd ondersteund door een paar bezorgde burgers die zich samen met de politici op het commissariaat hadden verzameld, om verhaal te halen bij Hankers. Gesuggereerd werd dat de stukken bewust waren achtergehouden, maar dat is volgens de dc niet waar. Ze zegt dat enkele voorzitters van hoofdstembureaus hebben verzuimd hun processen-verbaal op het prikbord te plaatsen, zoals was afgesproken.

Hoewel Hankers - met name - de VHP had verzekerd dat die de stukken zou krijgen, werd na enige tijd wachten alarm geslagen over mogelijke ongeregeldheden. De processen-verbaal zijn donderdag na hevig protest vanuit de oranje partij wel gepresenteerd aan het publiek. "We hebben de stukken gezien en we hebben ze gecontroleerd dus ik ben nu gerust", zegt één van de aanwezigen tegen de Ware Tijd.

De dc zegt dat vermoeidheid bij het stembureaupersoneel de reden is voor de late afronding. "We zijn geen robot. Met man en macht hebben we geprobeerd de processen-verbaal af te ronden maar helaas zijn we tot vandaag nog niet klaar met screenen." Vooral de verruiming van de tijd om te stemmen heeft bijgedragen aan de vermoeidheid. Beschuldigingen alsof cijfers zouden zijn veranderd op de processen-verbaal zijn volgens Hankers ook niet waar. "Waarom zouden we dat doen? We hebben niet eens daaraan gedacht, we zijn transparant bezig", benadrukt ze.

Volgens haar waren bepaalde zaken niet goed verwerkt. Vooral op de rr- en dr-lijsten was dat het geval. De voorzitters van de verschillende stembureaus zijn daarom in het bijzijn van de politie en leden van het Onafhankelijk Kiesbureau in de gelegenheid gesteld om die zaken te corrigeren. Het streven was om donderdag het screeningsproces af te ronden, waarna de data moet worden ingevoerd. Dat kan nog ongeveer twee dagen duren.

Op het hoofdstembureau van Sipaliwini, waar de screening ook nog gaande was donderdag, lag het probleem meer op logistiek gebied. Dit omdat het hoofdstembureau van dit kiesdistrict in Paramaribo is terwijl de stemming in het binnenland plaatsvindt. "Vanwege logistieke zaken zijn de stembussen niet op dezelfde dag aangekomen in Paramaribo. Sommigen komen met het vliegtuig, anderen met de boot of via de weg", legt districtscommissaris van Sipaliwini (bestuursressort Pamaaka) tevens voorzitter van het hoofdstembureau Margaretha Malontie uit. Volgens de dc worden de data van dit kiesdistrict vrijdag ingevoerd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina