Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • OKB: 'Een grove actie krijgt een grove reactie'

OKB: 'Een grove actie krijgt een grove reactie'

30/05/2020 13:32 - Ivan Cairo

OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos donderdagavond tijdens een interview met verslaggevers in de Anthony Nesty Sporthal.

OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos donderdagavond tijdens een interview met verslaggevers in de Anthony Nesty Sporthal. Foto: dWT  

PARAMARIBO - OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos is niet onder de indruk van de verklaring van de Franse ambassadeur dat hij geschokt is over haar felle reactie op een verklaring die hij namens de Europese Unie (EU) heeft uitgegeven over de verkiezingen. “Een grove actie krijgt een grove reactie. Men moet niet denken dat hier een bananenrepubliek is”, stelt ze fel tegenover de redactie van de Ware Tijd.

In een verklaring die vrijdag door de Nederlandse zaakgelastigde en de ambassadeur van Frankrijk in samenspraak met hun Britse collega namens de EU is uitgegeven wordt opgeroepen tot een snelle bekendmaking van de voorlopige verkiezingsuitslag. In de verklaring wordt aangegeven dat de EU de stembusgang van nabij heeft gevolgd. De OKB-voorzitter typeert de verklaring als "zeer misleidend" naar de Surinaamse en internationale gemeenschap toe.

De indruk wordt volgens haar opzettelijk gewekt als zou de EU formeel als waarnemer de verkiezingen hebben gevolgd. "Dat is niet waar en misleidend. De EU is uitgenodigd en heeft ons formeel gemeld dat ze geen waarnemersmissie stuurt, omdat Suriname bekend staat om het organiseren van goede en transparante verkiezingen. Plotseling doen de heads of mission van de EU-landen alsof ze waarnemers zijn", zegt een boze Van Dijk-Silos.

Wat de OKB-voorzitter stoort is dat personen, instanties en nu ook officiële vertegenwoordigers van bevriende landen en multi-laterale organisaties haar consequente houding en objectiviteit vertalen als zou ze tegen de NDP, president Bouterse of de regering zijn. "Ik ben anti-niemand. Ik ben niet pro-iemand. Ik kan het me als OKB niet permitteren anti-iemand te zijn". Van Dijk-Silos vindt de verklaring van de Europese missies een verregaande bemoeienis in Surinames interne aangelegenheden.

De verklaring is uitgegeven door ambassadeur Antoine Joly van Frankrijk. "Het is voor het eerst dat ik bij verkiezingen zo een openlijke bemoeienis in interne aangelegenheden meemaak", zegt ze. "Hoe arm we ook zijn, hoe zeer we ook mogen pinaren. De trots van de natie moeten we altijd hoog houden. We zijn geen kolonie", voegt de OKB-voorzitter er aan toe. In een verklaring zegt ambassadeur Joly geschokt te zijn door de felle reactie van Silos.

Volgens hem verwart de OKB-voorzitter de in Paramaribo geaccrediteerde ambassadeurs met de waarnemersstatus die de Franse ambassade heeft gekregen van het instituut. Joly zegt dat in samenspraak met zijn collega's de gezamenlijke verklaring vrijdag is uitgegeven, maar dat de Franse ambassade los daarvan een verslag zal uitbrengen over haar waarneming van de verkiezingen wanneer alle processen zijn afgerond. Dat verslag zal ook aan het OKB worden aangeboden.

"Ik was persoonlijk geschokt door de onbeleefde aanvallen van mevrouw Van Dijk-Silos op mij, op mijn regering die mij had opgedragen de gezamenlijke verklaring te ondertekenen, maar ook op de Europese Unie, die een essentiële samenwerkingspartner van Suriname is", aldus ambassadeur Joly. De OKB-voorzitter heeft geen boodschap aan de reactie van de diplomaat. Ze zegt dat het instituut formeel haar beklag zal doen bij de minister van Buitenlandse Zaken.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina