Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Overheidsschuld bij Centrale Bank fors gestegen

Overheidsschuld bij Centrale Bank fors gestegen

30/05/2020 21:12 - Ivan Cairo

Econoom Steven Debipersad vindt het lastig dat de Centrale Bank geen uitleg geeft over de mutaties op de weekstaten.

Econoom Steven Debipersad vindt het lastig dat de Centrale Bank geen uitleg geeft over de mutaties op de weekstaten.  

PARAMARIBO - De schuld van de overheid bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) is onlangs fors gestegen. Kortlopende schulden blijken te zijn omgezet in een “geconsolideerde vlottende staatsschuld”. Dat blijkt uit de weekbalans van 22 mei.

Was de geconsolideerde vlottende staatsschuld op 15 mei nog SRD 2,34 miljard, een week later steeg deze steeg met SRD 6,18 miljard naar SRD 8,52 miljard. Dat de kortlopende financieringen zijn omgezet in langlopende leningen zal op overheidsfinanciën nauwelijks impact hebben meent econoom Steven Debipersad. VHP-ondervoorzitter Asiskumar Gajadien praat van een "tijdbom" onder de komende regering.

Wat wel zorgelijk is, is de mogelijkheid om nog voorschotten op te nemen, wat neerkomt op monetaire financiering. Debipersad vindt het wel een slordigheid dat niet met de samenleving is gecommuniceerd dat de voorschotten en andere leningen zijn omgezet in langlopende schulden. In 2015, toen dat voor het laatst gebeurde, is dit wel aan de samenleving meegedeeld.

Bij zijn presentatie tijdens de COVID-19-update had minister Gillmore Hoefdraad van Financiën er al op gezinspeeld dat de kortlopende schulden bij de Centrale Bank van Suriname zouden worden omgezet in langlopende leningen. Debipersad plaatst grote vraagtekens bij de forse stijging van de staatsschuld bij de moederbank.

Monetaire financiering vindt pas vanaf februari 2019 plaats en heeft ook dit jaar plaatsgevonden. "Het is lastig dat de Centrale Bank geen uitleg geeft over de mutaties op de weekstaten", zegt de econoom. Hij wijst verder op de post 'Gebouwen en Inventaris' waar ook een "opvallende" mutatie heeft plaatsgevonden. Daar daalde het bedrag drastisch van SRD 1,21 miljard naar SRD 350,4 miljoen. "Wat dit precies betekent weet ik niet. De bank zou meer uitleg moeten geven aan de gemeenschap over deze ontwikkelingen", vindt de econoom.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina