Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Carl Breeveld: 'Mensen gaan het voelen'

Carl Breeveld: 'Mensen gaan het voelen'

31/05/2020 14:02 - Sharon Singh

Mede door verkeerde prioriteiten bevindt Suriname zich volgens DOE-politicus Carl Breeveld in de huidige situatie.

Mede door verkeerde prioriteiten bevindt Suriname zich volgens DOE-politicus Carl Breeveld in de huidige situatie.  

PARAMARIBO - Het is sinds de telling, die op 25 mei in de avonduren begon, een drukte van jewelste in de Anthony Nesty Sporthal. Mensen overnachten in het gebouw om alles gade te slaan. Parlementariër Carl Breeveld is niet onder de indruk van de gang van zaken. "Ik vind dit allemaal zonde. Het is niet goed voor een land. Weet je hoeveel productie-uren hier verloren gaan, terwijl die in het land gestopt moeten worden", reageert de politicus verontwaardigd.

Het kost Suriname alleen maar geld, vindt hij, want "cateringbedrijven rukken aan met eten en drinken". "Wat voor carnaval is dit jongen? Dit zou een momentopname moeten zijn van iets wat snel achter de rug is." Het volk wordt volgens hem opgehouden. Eén dag na de verkiezingen moet de uitslag binnen zijn en moet men weer aan de slag met de dagelijkse bezigheden. Productie, het woord dat de parlementariër steeds in de mond neemt, is de zwakste schakel. Hoewel Suriname gezegend is met vruchtbare bodems, importeert het land nog veel.

Op feestdagen zoals Pasen en Wrokoman Dey is het gebruikelijk dat er pom en pastei wordt gegeten. Deze gerechten worden langzaamaan een luxe, die velen zich mogelijk niet meer kunnen permitteren. Een pom met zoutvlees en kip kost al tussen de SRD 300 en SRD 350. Pastei is ook zo duur. De prijs van een blikje doperwten met wortelen ligt tussen de SRD 30 en SRD 40. Daarnaast zijn nog nodig kip, kappertjes, boter voor het deeg, tomaten en specerijen, wat al gauw op SRD 300 neerkomt.

Breeveld: "Eerlijk, ik weet niet wat de prijzen zijn, maar als de prijzen in de winkels omhoog gaan, is het logisch dat de prijzen van baksels en pastries ook stijgen." Echter, dit hoeft niet, want het heeft volgens hem allemaal te maken met een slecht monetair, economisch beleid. "Als je niet in staat bent productie op gang te brengen en je niet in staat bent vraag en aanbod in balans te houden met betrekking tot de export, dan is het logisch dat we dit soort problemen krijgen met onze prijzen in de winkels. En mensen gaan het voelen."

Die crisis moest allang aangepakt worden. De vele goede adviezen die zijn gegeven, zijn (door de regering) in de wind geslagen. Er is ook veel geleend. "Het gevolg is dat je schulden moet aflossen, maar niet voldoende exporteert om de waarde van het geld te kunnen dekken, waardoor je in de knoop komt met jezelf. Waar is het crisisplan? Laat het zien, zodat we erover kunnen debatteren. Dat waren enkele suggesties die niet zijn gehonoreerd. Dan kom je met de Covid-19-crisis erbij terecht in een ellende, die het alleen maar ingewikkelder maakt."

Suriname had volgens hem de kans ooit zijn eigen voedselschuur te worden. "Natuurlijk, maar dan moet je de juiste prioriteiten stellen, wat niet is gebeurd. Hoeveel van die leningen zijn besteed aan productieve sectoren? Een cassavefabriek die van de grond moest komen, is tenslotte te gronde gegaan." Breeveld kaart het Herstel- en Stabilisatieplan van 2016 aan. "Er zouden duizenden hectaren aan cacao beplant worden en duizenden hectaren aan kokos. Er is zelfs geld beschikbaar gesteld. Daarmee is ook gefrommeld. Er is van de nieuwe aanplant geen enkele cacaoof kokosnoot geproduceerd."

Dit plan is goed besproken en alle knelpunten zijn uitgepraat, maar uiteindelijk niet uitgevoerd. "Prioriteiten zijn verkeerd gesteld, waardoor we ons nog steeds in deze situatie bevinden." Op dit moment is vers geperste sinaasappelsap noch citroen te vinden, omdat boeren de markt niet kunnen voorzien. "Wat ondernemen we zelf om onszelf te voeden. Dat zou op individueel vlak moeten kunnen. Op elk erf stond er vroeger een knippa-, manja-, pommerak- of kersenboom. De fruit - bomen verdwijnen, omdat de meesten een betegeld erf hebben."

Zelfredzaamheid begint bij het planten van eigen zoete patat, cassave of bananen en groenten. "Dat deden we toen; zo ben ik opgegroeid. Laten we terug gaan naar dat punt, minder klagen en minder afhankelijk zijn van de regering, want je kan altijd een bijdrage leveren." Over Covid-19 is Breeveld duidelijk. "Het is inderdaad een crisis, maar tegelijkertijd een ideale mogelijkheid om zaken aan te pakken die we opzij hadden geschoven. Ik vind dat de positieve kant van Covid-19."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina