Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Andersoortige herdenking vliegramp 7 juni 1989

Dit jaar andersoortige herdenking vliegramp 7 juni 1989

01/06/2020 20:02 - Wilfred Leeuwin

Het monument van de vliegramp van 7 juni 1989 aan de Jagernath Lachmonstraat op begraafplaats Rusthof.

Het monument van de vliegramp van 7 juni 1989 aan de Jagernath Lachmonstraat op begraafplaats Rusthof. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De herdenking van de SLM-vliegramp van 7 juni 1989 zal dit jaar een andersoortig karakter krijgen. Er zal in tegenstelling tot de voorgaande keren geen massale bijeenkomst met toespraken worden gehouden bij het monument aan de Jagernath Lachmonstraat.

Enerzijds omdat het bestuur van Stichting Kleurrijk Voetbal de Covid-19-maatregelen strikt wil naleven en anderzijds wil het - te beginnen met dit jaar - een diepere dimensie geven aan de herdenking door de ramp op de laten nemen in de geschiedschrijving van Suriname. Volgens voorzitter Roy de Miranda mag het niet slechts bij een herdenking blijven, maar moet de ramp deel gaan uitmaken van de geschiedenis van het land. "Deze ramp is één van wereldomvang. Het mag niet zo iets worden van terug naar de orde van de dag."

Vanaf dit jaar worden leerlingen vanaf de basisschool bewust gemaakt van dit tragische gebeuren en worden geschiedschrijvers ingezet om het verhaal van de ramp vast te leggen zodat het zijn weg vindt naar de totale samenleving. "Het is onze overtuiging dat er veel te lichtvaardig met dit gebeuren wordt omgesprongen waarbij slachtoffers zijn gevallen die er niet om gevraagd hebben erbij betrokken te zijn. Deze mensen mogen nooit vergeten worden. Daarom zal voortaan het vastleggen van deze gebeurtenis onderdeel worden van de herdenking", zegt De Miranda.

Bij het monument van de ramp zal slechts door het bestuur van de stichting bijgestaan door een sjamaan eerbetoon worden gebracht aan de slachtoffers. De Miranda zegt dat het aan eenieder vrij is zelfstandig naar de plek te komen om eer te betonen aan de slachtoffers. De stichting heeft het verzoek gedaan aan de regering eraan mee te werken dat op de dag van de herdenking de vlaggen in het land van zes uur 's morgens tot zes uur 's avonds halfstok hangen en dat er saluutschoten worden gelost. Op de media zal het beroep worden gedaan om aangepaste muziek af te draaien.

Het vastleggen van de ramp moet ook de belangrijke missie waarvoor de leden van het Kleurrijk Elftal naar Suriname afreisden benadrukken. "Het was een missie om met gezamenlijke inspanning te komen tot het opzetten van een voetbalschool en later een academie, waar talenten op professionele manier klaargestoomd zouden worden om door te stromen naar hogere voetbalregio's op wereldniveau", vertelt De Miranda. Dit doel staat volgens hem nog altijd overeind.

De stichting heeft in 2017 tien hectare grond in bruikleen gekregen van de overheid. "Dat was een goede geste, maar nu blijkt dat de status een onvoldoende juridische basis heeft. Met de bruikleenstatus kan de stichting niet om de tafel zitten met mogelijke investeerders en geen middelen aantrekken op de kapitaalmarkt om het plan uit voeren", zegt De Miranda. Het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer is nu gevraagd de beschikking om te zetten in grondhuur.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina