Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Oppositie tegen rustpauze hoofdstembureau Paramaribo

Oppositiepartijen protesteren tegen rustpauze hoofdstembureau Paramaribo

01/06/2020 08:02 - Ivan Cairo

Oppositiepartijen protesteren tegen rustpauze hoofdstembureau Paramaribo

 

PARAMARIBO - De VHP, Abop, NPS en PL hebben zondag het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) per brief opgeroepen acties te ondernemen opdat het hoofdstembureau Paramaribo zijn werkzaamheden onmiddellijk hervat. Vanwege de recentste ontwikkelingen met betrekking tot de coronasituatie heeft voornoemd stembureau de werkzaamheden gisteren voor een dag gestaakt.

Op deze 'rustdag' zou de verstoorde communicatie met het OKB worden hersteld en zouden er maatregelen getroffen worden om het personeel, de waarnemers en het publiek te beveiligen tegen COVID-19-besmetting. De communicatie tussen het OKB en het hoofdstembureau raakte zondagochtend gebrouilleerd nadat OKB-waarnemers de toegang tot de Anthony Nesty Sporthal was ontzegd, naar verluidt door de ondervoorzitter van het hoofdstembureau, Eric Grauwde. Publiek werd wel toegelaten.

De ondervoorzitter heeft later ontkend de instructie te hebben gegeven om de OKB-waarnemers de toegang te verbieden. OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos was laaiend over de "zoveelste" schoffering van het toezichthoudend orgaan door hoofdstembureau Paramaribo. De verschillende politieke partijen werden door hun waarnemers geïnformeerd over deze kwestie. "We plegen nu overleg met de OKB-voorzitter en de voorzitter van het hoofdstembureau en checken wat er aan de hand is", zei VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi aan de Ware Tijd.

Niet lang daarna stuurden de politieke partijen een brief naar het OKB waarin zij hun misnoegen uiten over de gang van zaken. "De Kiesregeling voorziet niet in de mogelijkheid voor het hoofdstembureau tot staking van de werkzaamheden. Daarmee heeft dit besluit van het hoofdstembureau geen wettelijke grondslag en is derhalve onrechtmatig", stellen de partijen. Zij roepen het OKB op zodanige maatregelen te treffen om "deze onrechtmatigheid op te heffen".

Na het incident bij de sporthal, waar het hoofdstembureau is ondergebracht, had de OKB-voorzitter de leden van het instituut teruggeroepen naar het hoofdkwartier. Ze geeft aan dat het al een paar keer tot aanvaringen met hoofdstembureau Paramaribo is gekomen vanwege de vijandige houding van dit stembureau. Van Dijk-Silos vindt de wijze waarop de controle en verwerking van de stembusuitslagen plaatsvindt stagnerend. Dit leidt tot angst en onrust in de samenleving, omdat de voorlopige uitslag van de stembusresultaten in kiesdistrict Paramaribo uitblijft. Alle andere kiesdistricten hebben hun zaken al afgerond, slechts Sipaliwini moet nog de openbare zitting houden om het resultaat bekend te maken houden.

Dat de OKB-leden de toegang werd geweigerd kan volgens de voorzitter nimmer te maken hebben met de recente ontwikkelingen omtrent de COVID-19-situatie. "De politie heeft aangegeven dat in opdracht van dc Grauwde het OKB niet binnen mag totdat het hoofdstembureau gekomen is. Maar het publiek mocht wel naar binnen", zegt Van Dijk-Silos. Grauwde beweert in een persbericht van het NII dat de instructie om de sporthal niet te betreden voor zijn medewerkers van commissariaat Paramaribo Zuidwest bestemd was.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina