Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Surinamers maken grappen!'

'Surinamers maken grappen!'

02/06/2020 04:04 - Amanda Palis

'Surinamers maken grappen!'

Medewerkers van Ket Mien hebben mond- en neusbescherming op, terwijl hun vest ook eraan herinnert afstand te houden. Foto: Amanda Palis  

PARAMARIBO - Waar al voor gevreesd werd, maar wat men niet luidop durfde zeggen is gebeurd: het coronavirus is niet uitgeraasd in Suriname en de toename is ronduit gezegd beangstigend. Het land is in de ban van het virus dat nu razendsnel om zich heengrijpt. Binnen twee dagen zijn er 32 nieuwe besmettingen bijgekomen. De Ware Tijd nam polshoogte in de stad en vroeg mensen op straat wat zij vinden van de situatie.

Tijdens een spoed persconferentie zondag van het Covid-19-management team adviseerde Cleopatra Jessurun, directeur van Volksgezondheid, dat mensen een mondkapje dragen als zij de straat op moeten. "Ik heb geen mondkapje op omdat ik nu in de rij sta om er één te kopen", zegt Boyce die met veel anderen op zijn beurt wacht om binnengelaten te worden bij Lucky Store aan de Jodenbreestraat.

Nadat het nieuws zondag bekend werd was voor veel personen het kopen van een mondkapje een eerste prioriteit. Er staat een lange rij voor Lucky Store. Mensen hadden duidelijk deze negatieve omwenteling niet verwacht, wat kan worden afgeleid uit het feit dat niemand in de rij een mondkapje droeg. Vele mensen zoals Boyce proberen nog snel mondkapjes te kopen. Hij moest wel eerst het geld daarvoor bij elkaar krijgen om voor hem en zijn gezin mondkapjes te kunnen aanschaffen.

Hij stoort zich duidelijk aan de onverschilligheid van sommige mensen en is merkbaar bezorgd over de snelle toename van het aantal besmettingen. "We komen er niet onderuit. Er is gewaarschuwd, maar Surinamers zijn koppig en voelen nu het klappen van de zweep." Over de soms bijna nalatige houding van anderen zegt hij geïrriteerd: "Alles ziet men als een grap totdat doden beginnen te vallen. Dan gaan ze serieus doen, maar dan is het al te laat." Hij vindt het niet eens erg als er een totale lockdown zou komen. "Misschien moeten we dat doen om de veiligheid te garanderen, want disi no kan!" President Desi Bouterse heeft maandagavond aangekondigd dat vanaf 2 juni er van zes uur 's avonds tot en met zes uur 's morgens een avondklok geldt.

 

Brood op tafel

Verder in de rij staat de ook zichtbaar bezorgde Lucenda met een fel blauwe mondkapje op. Ze kijkt naar de lange rij en overweegt of ze zal blijven wachten. "Ik vind het verschrikkelijk en best eng." Haar bezorgdheid heeft haar er niet van weerhouden op straat te zijn. Ze had echter geen keus. "Eerlijk; als het niet had gehoeven was ik echt niet op straat gekomen", benadrukt Lucenda. Zij hoopt dat alles zo snel mogelijk onder controle komt. "Dat de staat, het managementteam en Volksgezondheid deze hele situatie onder controle krijgt."

Iets verderop, aan de Domineestraat, staat Rouel Veldboom onder een tent met zuurgoed en gebakjes. Hij verkoopt al langer dan twintig jaar in de stad en staat er nogal relaxed bij, met handsanitizer op tafel, maar zonder mondkapje op. Die ligt volgens hem in de auto. "Mevrouw, ik laat het over aan die Man daar boven. Ik ontsmet mijn handen, maar hoef geen mondkapje op." Ondanks de verontrustende situatie kiest hij er toch voor om op zijn standplaats te blijven. "Den sma na oso musu nyan. A wroko e go doro. De Here zal mij beschermen." Hij houdt zich zo goed als hij kan aan de voorzorgsmaatregelen. "Efu Gado kari mi kon, mi sa go na oso", zegt hij veelbetekenend.

 

Volledig salaris

Bij cosmeticabedrijf Ket Mien helpen goed beschermde werknemers de klanten. Met neon vestjes die aangeven dat men afstand moet houden en zelf gemaakte mondkapjes hoopt mede-eigenaar Melvin Yu zijn werknemers te beschermen. "Wat kunnen we anders doen? We moeten wennen aan een 'nieuw' normaal en ons aanpassen aan de situatie." Net als andere bedrijven is zijn omzet teruggelopen, bij hem met zeker 40procent. Toch betaalt hij in tegenstelling tot andere ondernemers zijn medewerkers het volle salaris. "Want ook zij hebben het moeilijk. Alhoewel we niet altijd de volle acht uren op een dag hebben gewerkt, hebben we ervoor gekozen om toch het volle salaris te betalen, daarom staan onze medewerkers nu in de winkel ondanks de situatie. Wat we wel doen is ze zo goed mogelijk beschermen."

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina