Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • IC-capaciteit baart ziekenhuizen zorgen

IC-capaciteit baart ziekenhuizen zorgen

03/06/2020 08:08 - Amanda Palis

In april bedankte het St. Vincentius Ziekenhuis met deze banner het intensive care-personeel.

In april bedankte het St. Vincentius Ziekenhuis met deze banner het intensive care-personeel. Foto: Amanda Palis  

PARAMARIBO - Door het toenemende aantal Covid-19-besmettingen neemt de werkdruk op zorgpersoneel toe en zal de vermoeidheid ook haar tol eisen. Een ander zorgpunt is de capaciteit aan zowel personeel als voorzieningen, zoals bedden op de intensive care (ic), medische apparatuur en persoonlijke beschermingsmiddelen bij de behandeling van patiënten met het coronavirus.

Bij het Sint Vincentiusziekenhuis is de situatie al zeer nijpend, blijkt uit gesprek dat de Ware Tijd heeft met directeur Manodj Hindori. "Wij hebben vijf ic-bedden ter beschikking waarvan er vier bezet zijn door Covid- 19-patiënten." Daarnaast heeft het ziekenhuis tekort aan ic-verpleegkundigen.

De situatie van de patiënten wordt intensief in de gaten gehouden. "Daardoor is de druk op de beschikbare ic-verpleegkundigen enorm hoog. Zij moeten lange shifts draaien, maar ondanks vermoeidheidsverschijnselen is hun motivatie om goede zorg te verlenen aan de patiënten nog hoog."

Het gebruik van beschermende uitrusting zoals kleding, handschoenen en mondkapjes is volgens Hindori bij Covid-19-patiënten heel hoog, want na elke behandeling moeten ze worden vernieuwd. "Wereld- wijd is er een schaarste en als je ze al vindt zijn ze enorm duur. Gelukkig hebben wij hierin ondersteuning gekregen van het ministerie van Volksgezondheid en van donoren in de samenleving, maar het gebruik gaat echt hard."

Het tekort geldt ook voor medische benodigdheden voor de ic in het algemeen. "Er is bijvoorbeeld enorme behoefte aan infuuspompen om de medicatie gedoseerd toe te dienen en uitzuigapparaten om slijm uit te zuigen. We hebben vernomen dat het Su4Su-fonds de ziekenhuizen zal bijstaan bij het inkopen van medische apparatuur en dat doet goed", zegt de directeur.

Hij verwacht dat het aantal Covid-19-patiënten dat intensieve zorg en een beademingsplek nodig heeft drastisch zal toenemen. "We maken ons enorm zorgen over het escalerende aantal besmettingen. We moeten er rekening mee houden dat er landelijk een beperkte ic-capaciteit is en we zullen daarom het aantal ic-plekken in de ziekenhuizen moeten zien op te schalen."

De middelen van het ziekenhuis zijn zeer gelimiteerd. Vorige maand hebben instanties in de medische sector, waaronder de Vereniging van Apothekers en de medische staf van de ziekenhuizen opnieuw de noodklok geluid. Door de coronacrisis zijn de inkomsten van de ziekenhuizen ook teruggevallen. Hindori: "Door het terugschroeven van het aantal opgenomen patiënten in de ziekenhuizen hebben we juist nu minder inkomsten. Met het beperkte geld dat we krijgen van de overheid en de zorgverzekeraars moeten we ons ziekenhuispersoneel normaal zien uit te betalen."

Extra tegenvaller is de negatieve koersontwikkeling. "Want de meeste medische materialen worden geïmporteerd." Maar het Sint Vincentiusziekenhuis neemt ondanks alles zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid. "We moeten roeien met de riemen die we hebben. Het ic-personeel zet zich dag en nacht in om de best mogelijke zorg te bieden aan de patiënten."

Volgens de directeur moet de samenleving er aan meewerken dat er een halt wordt toegeroepen aan de verspreiding van het coronavirus. "Ik juich de verscherpte maatregelen daarom toe. We moeten als samenleving waken dat we niet meer Covid-19-slachtoffers zullen hoeven te betreuren."

Indien het aantal coronabesmettingen in de trend van de afgelopen dagen doorgaat, stevent Suriname af op een rampzalige situatie. Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) maakt momenteel zorgpersoneel vrij om een verwachte influx van Covid-19-patiënten te kunnen behandelen. "De situatie is zeer ernstig", zegt AZP-directeur Claudia Marica-Redan desgevraagd aan de Ware Tijd. "Het wordt rampzalig ernstig als deze aantallen aan positieven de komende dagen hetzelfde blijven."

De druk zal een zware wissel trekken op het zorgpersoneel van de Intensive Care-afdeling. Medici van andere afdelingen en ook van de verpleging zijn al stand-by. Marica-Redan: "Het blijft een heel grote uitdaging omdat wij een zeer fragiel zorgsysteem hebben. De samenleving moet zich houden aan de strikte Covid-regels."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina