Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Particuliere lijnbushouders protesteren bij president

Particuliere lijnbushouders protesteren bij kabinet president

04/06/2020 00:00 - Arjen Stikvoort

PLO-leden parkeerden woensdag hun bussen voor het ministerie van OWT&C. Omdat ze geen gehoor kregen, trokken ze naar het kabinet van de president.

PLO-leden parkeerden woensdag hun bussen voor het ministerie van OWT&C. Omdat ze geen gehoor kregen, trokken ze naar het kabinet van de president. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Het lange wachten beu voor het inwilligen van hun eisen trokken bushouders woensdag van de verzamelplek - het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie aan de Jagernath Lachmonstraat - naar het kabinet van de president aan de Kleine Combéweg. De bussen reden in een colonne. Ze kozen voor woensdag omdat min of meer al bekend was dat vanaf donderdag een totale lockdown zou gelden.

De politie gedoogde de actie bij het kabinet op voorwaarde dat de bushouders zich zouden houden aan de coronamaatregelen en de actie vriendelijk van aard zou zijn. "Kijk we zijn geen broodjeswinkel waar je zo even naar binnen loopt. Maar als je je bussen daar netjes parkeert en de social distancing aanhoudt, vormt de politie geen belemmering", zei de dienstdoende commandant.

De eisen van de bushouders zijn betaling van de achterstallige brandstofcompensatie, vergoeding van SRD 350 per persoon voor elke dag dat de bushouders niet gereden hebben in verband met de coronamaatregelen en verhoging van alle bustarieven.

Faizel Bholai: "We willen minister Chotkan onze stem laten horen. Vanuit de regering is beloofd dat het geld vorige week donderdag op de rekening van de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO) zou worden gestort. Maar dat tot de dag van vandaag hebben we niets daarvan gezien."

Bushouder Deepak Ramawadhdoebe: "We hebben al genoeg concessies gedaan, biijvoorbeeld door met de regering overeen te komen de lockdownvergoeding tot vijftig dagen te beperken. Maar we zijn twee weken verder. De actie mag in mijn ogen doorgaan. Daar moet Covid-19 dan maar even voor wijken. We lijden honger, hebben ons gezin en zitten al weken zonder geld."

Collega Baran Bhagoet verwijst naar de stijgende prijs van onder meer auto-onderdelen. "Een nieuwe accu kost ruim SRD 1.000 en je hebt er twee nodig." Hij stelt dat rijden met halfvolle bussen om de social distancing te handhaven niet rendabel is. "Waarvoor doe je het dan? Dan moet je betalen om te mogen werken."

PLO-voorzitter John Mahadewsingh heeft begrip voor de actie. "Het lijkt erop dat we voor de gek worden gehouden. Tot woensdag heb ik nog geen geld op de rekening van de PLO gezien en dus kunnen we ook niets aan de bushouders overmaken."

Faizel Bholai, woordvoerder van de bushouders, zegt dat hij en collega's "niet stout" willen doen met de protestactie. "We houden het vriendelijk, maar we willen een goed gesprek met de minister. Zo kan het echt niet langer." Het onderhoud kwam er niet.

Eugène van der San, directeur van het kabinet van de president, deelde mee dat de uitvoering ligt bij de minister van Financiën. "Gillmore Hoefdraad is aan zet, is ons verteld", aldus Bholai. "We worden spoedig gebeld. Laten we dat hopen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina