Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Beurtelings hulde brengen aan 'Baba en Mai' afgelast

Beurtelings hulde brengen aan 'Baba en Mai' afgelast

05/06/2020 05:56 - Tascha Aveloo

Beurtelings hulde brengen aan 'Baba en Mai' afgelast

 

PARAMARIBO - Jaarlijks is één van de activiteiten verbonden aan de Hindostaanse immigratie het brengen van een bloemenhulde bij het Baba en Mai-standbeeld. Echter, er is vanwege de explosief toegenomen Covid-19-gevallen een restrictie op samenscholing.

Tot woensdag gaven de Nationale Stichting Hindostaanse Immigratie (NSHI), Culturele Unie Suriname (CUS) en de Organisatie Hindo Media (OHM), die gezamenlijk de organisatie van de jaarlijkse Hindostaanse immigratie op zich hebben genomen, aan dat er ondanks de opgeschroefde maatregelen van samenscholing er toch een bescheiden bloemenhulde zou plaatsvinden. Beurtelings zouden kleine groepjes van maximaal vijf man de hulde doen.

Echter, de afkondiging van een totale lockdown heeft gezorgd voor een afgelasting van dit idee. "Ik vind het heel erg jammer. Ik heb telefoontjes gehad van mensen die mee wilden, maar ik moest hen jammer genoeg teleurstellen. We willen niet tegen de regels ingaan", legt Ramon Jawalapersad van de Nationale Stichting Hindostaanse Immigratie (NSHI) uit.

Het monument in de nabijheid van het kabinet van de president werd dinsdag onder handen genomen met een flinke wasbeurt en werd voorzien van feestelijke verlichting. "Als iemand uit zichzelf gaat, snel een mala wil omhangen en dan weer snel weg, kunnen we dat niet beletten. Maar we doen de oproep aan de Surinaamse samenleving, in het bijzonder de Hindostaanse broeders en zusters om vooral thuis te blijven. Dit is niet de allerlaatste viering. Laten we het hoofd koel houden en onze gezondheid voorop stellen." Zelf kijkt Jawalapersad nog of hij met een bestuurslid op een willekeurig tijdstip toch een mala zal hangen of krans zal plaatsen.

De stichting heeft vorig jaar op 3 juni het vierde monument van Baba en Mai in het district Commewijne neergezet. Ook door de bloemenhulde in dat district is er een streep getrokken. Hoewel het voor Jawalapersad bijzonder belangrijk is dat deze dag wordt herdacht, stelt hij dat het gezond verstand moet prevaleren. "Waar we nu zijn, is dankzij onze voorouders. Hoe zouden zij doen als er in die tijd een coronauitbraak was geweest. Wij hebben gehoorzaamheid geleerd van hen. Laten we thuis bidden en verhalen vertellen van vroeger en ons bewust zijn van hoe goed we het hebben ondanks alles in vergelijking met toen." Ook de jaarlijkse culturele optredens vinden geen voortgang.-.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina