Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Een echte totale lockdown zou pas effectief zijn'

'Een echte totale lockdown zou pas effectief zijn'

05/06/2020 00:00 - Amanda Palis

'Een echte totale lockdown zou pas effectief zijn'

Nu er sprake is van lokale spreiding van Covid-19 zou volgens Ruben del Prado een full lockdown alleen effect hebben. Foto: Ruben del Prado  

PARAMARIBO - De verscherpte maatregelen van de overheid zijn geen totale lockdown. “Mensen zijn nog op straat en kunnen zich begeven in publieke ruimten waar ook anderen zijn. Wellicht is nu een groot gedeelte van de bedrijven dicht, maar als we het radicaal aanpakken dan hoeven we niet eens zo lang in een lockdown te zitten en komen we er sneller vanaf.” Dit stelt Ruben del Prado, deskundige op het gebied van publieke gezondheidszorg.

Hij adviseert een lockdownperiode van zo een tien dagen. Er kan pas sprake zijn van een echte totale lockdown als er vrijwel geen activiteit op straat is. Pas dan kan volgens hem een maatregel effectief zijn. Mensen worden wel opgeroepen zoveel mogelijk thuis te blijven en alleen als het dringend nodig is tussen zes uur 's morgens en zes uur 's avonds de straat op te gaan.

Hoe het samenscholingsverbod van maximaal vijf personen precies moet werken, is voor Del Prado niet duidelijk. "Want je hebt niet gezegd hoe deze samenscholing er exact uit moet zien. Je kunt hier vijf mensen hebben en tien meter verder weer eens vijf mensen." Ook de chaotische situatie in Albina kan met een echte totale lockdown voorkomen of een halt worden toegeroepen.

Del Prado: "Als je iedereen verplicht om in huis te zijn, zal er geen chaos zijn. Een soft lockdown doe je als de vijand - het virus - buiten is, maar ze is nu binnen en de reactie daarop moet zijn een full lockdown." Het Covid-19-managementteam en ook de vicepresident spraken woensdag van een 'total lockdown'. Op de officiële website staat intussen aangegeven dat de 'total lockdown in soft stage' is.

Wat Del Prado vooral aanraadt, is informatie op maat voor de verschillende culturen, in hun talen en dialecten. "Enkele dagen geleden heeft cardioloog Glenn Oehlers gezegd dat sociologen, antropologen en andere gedragswetenschappers moeten worden betrokken bij het formuleren van de berichtgeving. Ik ben dat helemaal met hem eens. Zij weten hoe de mensen denken en leven."

Volgens hem past de Medische Zending deze benadering al toe in haar voorlichting. "De overheid kan maatregelen bedenken om het aantal besmettingen te laten dalen, maar de hoofdverantwoordelijkheid ligt toch bij onszelf."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina