Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Veira: 'Twee weken total lockdown!'

Veira: 'Twee weken total lockdown!'

05/06/2020 19:08 - Van onze redactie

Veira: 'Twee weken total lockdown!'

Foto: Pixabay  

PARAMARIBO - "Gezellig op straat? Dat feest gaat niet door!" Klare taal van Daniëlle Veira vrijdagavond tijdens de reguliere persconferentie van het Covid-19-managementteam toen ze aankondigde dat Suriname vanaf maandag twee weken in total lockdown gaat.

De total lockdown soft stage zoals die vanaf donderdagavond zes uur geldt en tot 12 juni zes uur 's morgens zou duren, heeft namelijk niet gewerkt. De directeur Nationale Veiligheid toonde foto's van plekken die nog steeds druk zijn. "Tan na yu oso! Dat heeft geen superuitleg nodig", ergerde ze zich. "No go na strati efu a no de fanowdu!"

Veira bracht in herinnering dat ze vaker heeft gewaarschuwd dat het Covid-19-team er niet voor zou schromen de maatregelen te verscherpen. "Efu a sani disi e go doro wi o hari a linti strak. Wel vanaf maandag wordt het aangescherpt", aldus Veira.

Ze maakte duidelijk dat in die twee weken zaken drastisch zullen veranderen. Het DNV-hoofd noemde onder meer openingstijden van winkels en transport op de openbare weg. Zaterdagavond zes uur zal tijdens een persbriefing dieper op zaken worden ingegaan.

De total lockdown moet volgens haar komen vanwege de cijfers. Tijdens de persconferentie veranderde de barometer twee keer: eerste sprong de teller - kort na aanvang van het persmoment van 72 naar 79 active cases en daarna naar tachtig.

Veira sloot niet uit dat het cijfer hoogstwaarschijnlijk gaat stijgen, maar voegde eraan toe dat de twee weken lockdown het medische team de kans geef om een clear cut vision te vormen over de verspreiding.

Eerder zei minister Antoine Elias van Volksgezondheid tegen de Ware Tijd dat het aantal infecties op termijn enkele honderden zal zijn. Tijdens de persconferentie vrijdagavond zei Cleopatra Jessurun, directeur Volksgezondheid, dat code rood (verspreiding binnen gemeenschap; bron onbekend) voorlopig gehandhaaft blijft. De vraag was haar gesteld of gezien de stijging er niet moet worden overgestapt op code paars (beheersing van verspreiding niet mogelijk).

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina