Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Buigen, niet barsten!

COMMENTAAR: Buigen, niet barsten!

06/06/2020 12:00

COMMENTAAR: Buigen, niet barsten!

 

WAAR HET BIJ andere landen even duurde voordat hun gezondheidssysteem uitgeput raakte door de enorme influx aan coronabesmettingen, stevent Suriname daar met rasse schreden op af. En dat niet eens twee weken nadat de tweede golf zich aandiende.

Het Covid-19-managementteam liet vrijdag bij de reguliere persconferentie dan ook de zachte aanpak achterwege en kondigde een totale lockdown van twee weken aan. Met beelden onderbouwd liet Daniëlle Veira, directeur Nationale Veiligheid, zien dat de maatregelen die nodig zijn om de coronapandemie onder controle te houden, werden genegeerd. De verspreiding vond dus ruim baan met de teller nu op 81 besmettingen.

Daarnaast geeft het team nu ruiterlijk toe dat het de influx van vreemdelingen niet aankan. Brazilianen en mensen uit Frans-Guyana doen de oversteek omdat ze denken dat Suriname een veilige haven is. Of je hen die gedachte kwalijk kan nemen, wanneer ze bijna verwelkomd worden door goede faciliteiten in hotels en driemaal daags gratis eten, is de vraag. Echter, de situatie noopt nu naar plan B over te stappen.

Iedereen zal moeten gehoorzamen omdat al te zien is dat essentiële dienstverlening door de enorme toestroom van besmettingen uitvalt. Zo zijn er al twee poli's van de Regionale Gezondheidsdienst en de afdeling Interne Geneeskunde van het Sint Vincentius Ziekenhuis dicht. De directeur van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg is negatief getest, maar in zelfquarantaine door contact met een besmette persoon.

Nu al wordt de ruimte binnen de Kamer van Koophandel en Fabrieken gereed gemaakt om er - bij gebrek aan quarantaineruimte - (asymptomatische) mensen op te vangen. Als de ernst van de situatie nog niet was doorgedrongen, moet dat nú. Met de wetenschap dat het land slechts veertig ICU-bedden heeft en de zorgprofessionals uitgeput raken, staat het land niets anders te doen.

Maar dat gezegd hebbende is het van belang dat de strategie van het managementteam wordt aangepast. Moeten vreemdelingen nog worden toegelaten als ze een gevaar vormen voor de gezondheid? Of moeten ze rigoureus en per onmiddellijke ingang eruit worden gezet? De situatie dwingt om met de ambassades van deze landen harde afspraken te maken.

Daarnaast is vanuit de regering nog steeds niet duidelijk hoe ondernemers met inbegrip van kleine zelfstandigen gecompenseerd zullen worden voor deze inkomenloze lockdown en coronaperiode. Uit woorden van belastingdirecteur Armand Zunder, die kennelijk zijn best deed de zaak zo ingewikkeld mogelijk te maken, wordt die doelgroep ook niet wijs. En zolang de regering dat varkentje niet wast en ook andere groepen die wachten op compensatie geen duidelijkheid geeft, zullen mensen reden vinden om op straat te gaan. Het devies is: samen doen, maar dat geldt ook voor de moeilijke vraagstukken. Ontwijken werkt averechts.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina