Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Bezoek gedoogd om opstand te voorkomen'

Bezoek blijft mogelijk om gevangenisopstand te voorkomen

07/06/2020 06:00 - Naomi Hoever

Bij de penitentiaire inrichting Duisburglaan mogen gedetineerden nog bezoek ontvangen.

Bij de penitentiaire inrichting Duisburglaan mogen gedetineerden nog bezoek ontvangen. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Penitentiaire ambtenaren vrezen dat Covid-19 de strafinrichtingen binnendringt, omdat bezoek blijft toegestaan ondanks dat de situatie verergert. Wendell Pinas, hoofdvoorlichter van het Korps Penitentiaire Ambtenaren, benadrukt dat dit wordt gedoogd "om een gevangenisopstand te voorkomen". De cipiers is duidelijk gemaakt dat zij ook buiten de werkplek besmet kunnen raken.

Bij de inrichting aan de Duisburglaan en het Huis van Bewaring is bezoek bij mondjesmaat toegestaan. Er zijn wasbakken geplaatst om de handen te reinigen en het dragen van een mondkapje is verplicht. Bezoekers en gedetineerden zijn gescheiden door een doorzichtige plaat, in tegenstelling tot de gevangenissen van Hazard in Nickerie en Santo Boma. Bij deze twee instellingen mogen bezoekers alleen spullen afgegeven.

Er is geen "face to face contact", zegt Pinas. Echter, Daniëlle Veira, directeur Nationale Veiligheid, zei vrijdag tijdens de Covid-19-persconferentie dat arrestanten geen bezoek mogen ontvangen. Wel mogen ze kleding en voeding krijgen. Pinas vindt dat er met mens en materiaal wordt gewerkt, dus er kan van alles gebeuren. "Om een opstand te voorkomen worden de gedetineerden zoet gehouden door bezoek toe te laten", legt hij uit.

Volgens ingewijden is de directie bang dat gedetineerden in opstand zullen komen. Om die reden wil de leiding de gevangenen niet te kort doen. "Hoe verder met onze veiligheid?" vraagt een penitentiaire ambtenaar zich af. Volgens bekomen informatie was het bezoek gestopt, maar sinds vorige week mogen buitenstaanders weer op de terreinen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina