Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Arantis en Byciel: 'Zij is degene'

Corona kan creativiteit Byciel Watsaam niet stoppen

07/06/2020 10:01 - Tascha Aveloo

Arantis (l) en Byciel zingen over de liefde van hun leven in 'Zij is degene'.

Arantis (l) en Byciel zingen over de liefde van hun leven in 'Zij is degene'.  

PARAMARIBO - "Corona is er, maar jij kan als artiest gewoon doorgaan met produceren. Ik geloof dat het onze kracht is dat we mensen door onze muziek kunnen motiveren, inspireren en bemoedigen. Zeker in deze moeilijke tijden", meent zanger Byciel Watsaam.

Maandag hoopt hij zijn nieuwe single, 'Zij is degene', een collaboratie met Arantis Forster, te lanceren op onder meer YouTube en lokale televisiestations. De artiest bekend van 'Taa Fa', 'A Poku', 'Mi lampe' en andere hitsongs, is heel enthousiast over deze samenwerking. "Arantis stuurde de beat naar me op met een deel van de tekst en vroeg me om de tekst af te maken. Ik was direct ingenomen met de vibe van die poku en wilde me er heel graag aan verbinden."

Arantis vroeg hem ook om het samen te zingen. 'Zij is degene' is een smooth swingende beat met prachtige harmoniserende zangpartijen van het tweetal. "Ik ken Arantis als rapper. Ik heb zelfs een kleine bijdrage geleverd aan een eerder nummer van hem ('Koude wereld'). Hij is echt creatief. Lyrisch heel goed, maar wat ik nog meer apprecieer is dat hij de uitdaging is aangegaan om zijn scope te verbreden door nu ook te zingen", meent Watsaam.

De rode draad van de lobi poku is wat twee mannen elkaar 'vertellen' over de liefde van hun leven die zij menen te hebben gevonden. Ze beschrijven het karakter van de vrouw en waarom ze overtuigd zijn dat zij de enige echte is. Het is een Nederlandstalig nummer, met een paar woorden Engels en een paar zinnen Aucaans. "Ik geloof dat het fris klinkt en aantrekkelijk." De bijbehorende clip is intussen gemaakt.

Watsaam is inmiddels vader van twee zoons. "Vaderschap verandert een man altijd denk ik. Ik merkte dat al vanaf mijn eerste zoon. Je prioriteiten veranderen ook. De grootste uitdaging is mijn tijdsindeling; om thuis meer tijd te geven, om die balans te brengen tussen werk, thuis, echtgenoot en vader zijn en mijn creatieve kant toch ook zijn gang te laten gaan."

Hij ervaart heel veel steun van zijn echtgenote, zangeres Lycintha Watsaam. "Die boys zijn zeker ook van invloed op mijn perceptie van het leven en mijn creativiteit. Ik kan nu een kinderlied schrijven, want ik kan me in hun wereld inleven. Hun aanwezigheid beïnvloedt mijn creatieve geest ook."

Wat minder leuk is dat de uitbraak van Covid-19 in de wereld ook enkele grootse plannen van de artiest om buiten de grenzen op te treden heeft gestagneerd. Hij noemt het IFLE Caricomproject dat is geïnitieerd door de Franse ambassade. Watsaam werd als enige Surinamer gekozen om deel te nemen aan het programma waaraan meer dan vijftig artiesten van diverse disciplines deelnemen. Ze zouden reizen door het Caribisch Gebied en in Europa.

"Tijdens het reizen zouden we trainingen volgen en optredens doen waar we waren." De lessen die gepland waren worden nu alsnog online verzorgd, waaronder ook lessen Frans." Een ander persoonlijk project is een nummer dat hij speciaal had geschreven en dat tegelijkertijd in vijftig landen zou worden gelanceerd. "Daaraan waren ook sociale projecten gekoppeld, maar die zijn nu even in de ijskast alsook het nummer."

Wat hij nu doet is gewoon zijn muziek online promoten en nieuwe muziek maken. "Ik mis het wel dat we niet kunnen optreden, omdat je als artiest toch wel je product graag deelt met een live publiek. Maar wat doorgaat is het creatieve proces. Dat kan het coronavirus niet stoppen!" benadrukt Watsaam.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina