Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Verstoppertje spelen heeft geen zin'

'Verstoppertje spelen heeft geen zin'

07/06/2020 00:00 - Arjen Stikvoort

'Verstoppertje spelen heeft geen zin'

 

PARAMARIBO - De enorme vlucht van Covid-19-besmettingsgevallen in het land blijft de gemoederen bezig houden . Infectioloog Stephen Vreden windt er geen doekjes om in gesprek met de Ware Tijd. “Door de totale lockdown willen we een ramp zien voorkomen.”

Sinds het aantal positieve gevallen met tientallen is vermeerderd, werd code rood (verspreiding binnen gemeenschap; bron onbekend) aangekondigd. "We moeten alle positieve gevallen uit de samenleving filteren. Anders blijven we elkaar besmetten en is straks een ramp onoverkomelijk", schetst Vreden de ernst van de situatie. "Verstoppertje spelen heeft geen zin. Je bent een gevaar voor jezelf, voor je ouders en de hele samenleving."

Het aangeven van mensen die de grens overkomen, is volgens hem van wezenlijk belang. "Die kunnen we dan isoleren en onderzoeken. Op die manier proberen we te voorkomen dat ze de ziekte massaal verspreiden in Suriname." Prioriteit nu is om iedereen maximaal thuis te houden tijdens de total lockdown en alle positieve gevallen te identificeren.

Een Surinaamse verpleegkundige van het Diakonessenhuis die anoniem wenst te blijven, vertelt aan de krant dat ze bang is dat patiënten niet eerlijk tegen haar zijn. "Wij staan in de frontlinie. Weliswaar vangen we in dit ziekenhuis geen coronapatiënten op, maar we vormen wel degelijk een groot risico een coronabesmetting op te lopen. Ook al zijn we goed beschermd."

Patiënten worden alleen via de huisarts doorgestuurd, vertelt de verpleegkundige. Bij de poort van het ziekenhuis is er vervolgens een triage, waar de coronascreening plaatsvindt. "Eerlijkheid over hun gezondheidstoestand, waar ze zijn geweest en met wie ze in contact zijn geweest naar het verplegend personeel toe is - juist nu - heel belangrijk. We willen iedereen helpen maar moeten uiterst voorzichtig zijn."

Een probleem is dat ziekenhuizen in en rond Paramaribo kampen met een structureel personeelstekort. Volgens Vreden, die werkt in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, moet daarom alles eraan worden gedaan om het wankele zorgstelsel overeind te houden. Hij benadrukt dat de samenwerking met de Cubaanse artsen goed verloopt. Met zeker vijf van hen, die de Portugese taal machtig zijn, wordt er op uitgetrokken om de Braziliaanse gemeenschap in het land te bereiken.

Eerder deze week tijdens het reguliere persmoment bleef Cleopatra Jessurun, directeur Volksgezondheid, stilstaan bij de rol van de Cubanen. "Hiermee lossen we het tekort niet op, maar ze kunnen wel degelijk ons zorgsysteem helpen." De vijftig verpleegkundigen uit Cuba worden ingezet op de Intensive Care (IC) van zowel het Sint Vincentius als het Wanica Ziekenhuis.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina