Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Diëtiste adviseert lockdown voedingspatroon

Diëtiste adviseert lockdown voedingspatroon

08/06/2020 15:34 - Sharon Singh

Diëtiste adviseert lockdown voedingspatroon

Foto: Sharon Singh  

PARAMARIBO - Vanwege de steeds toenemende besmettingsgevallen is er voor het hele land een totale lockdown met verscherpte maatregelen afgekondigd, die tot en 21 juni duurt. Burgers zijn verplicht thuis te blijven en hebben nu voldoende tijd om zich uit te leven in de keuken.

In deze twee weken kunnen mensen met een ruim budget waarschijnlijk genoeg inkopen doen. Echter, zij die in een lage inkomensgroep zitten, staan voor een uitdaging om gezond en gevarieerd te eten. Om uitgaven te beperken, worden burgers bijna verplicht een eigen moestuin in te richten. Met de nieuwe teelttechnieken is er geen lap grond nodig. Enkele groentesoorten die gemakkelijk groeien zijn tayerblad, gomawiri, bitawiri en spinazie.

Diëtiste Mariska Daan-Sweet adviseert om zelf te planten, vooral in de regentijd. "Naast groenten kan je cassave en bananen planten, waar je nog plek over hebt." Door te planten is er tenminste een gevarieerd aanbod aan groenten.

Surinaamse groenten die veel ijzer bevatten zijn: gomawiri (grootste concentratie van ijzer), gevolgd door gogomango, pompoentop, klaroen, bitawiri en dagublad. "IJzer komt voornamelijk voor in donkergroene bladgroenten en niet in boulanger, zoals velen denken. Boulanger heeft minder ijzer, maar bevat wel stoffen tegen kanker. Elke groentesoort heeft zo zijn voordeel."

Volgens Daan-Sweet zijn gefrituurde producten schadelijk voor de gezondheid. "Daarin zit acrylamide, wat kankerverwekkend is. Deze leveren daarnaast onnodig grote hoeveelheden vetten op." Verder moet de samenleving zoete nagerechten zoals cake en gebak, zoete dranken (soft en sap) en chips zoveel mogelijk elimineren uit haar dagmenu.

Soft en sap hebben een hooggehalte aan fructosesyrup, cornsyrup en glucose. "Deze drankjes leveren extra glucose op. Energie krijg je ook bij het eten van normale voeding. De inname van dierlijke producten moeten we reduceren, want hoe meer dierlijke producten er geconsumeerd worden, hoe zuurder het bloed wordt, des te groter de ontstekingsreacties in het lichaam."

Momenteel is fruit duur in Suriname. Alleen bacove is betaalbaar; voeg markoesa en pomme de cythere toe aan de fruitconsumptie indien mogelijk. Deze worden ook tijdens de lockdown aanbevolen om het lichaam een boost te geven. Naast citrus zijn monkimonkikersi, markoesa, West-Indische kers en guave rijk aan vitamine C. "Wat men niet weet, is dat guave de hoogste leverancier is van vitamine C. Vergeleken met de buitenlandse vruchten, bevat de guave meer vitamine C dan kiwi en sinaasappel."

Daan-Sweet adviseert net als bij groenten om diverse vruchten te eten, omdat elke vrucht zijn eigen unieke samenstelling aan vitamines, mineralen en vezels heeft. Per dag moet de mens twee porties aan fruit eten; ongeveer twee handenvol. Het lichaam heeft daarnaast groenten nodig om te kunnen functioneren. De diëtiste beveelt per dag twee porties aan, wat gelijk is aan vier opscheplepels (200gram).

Eén deel van de groente kan bij de warme maaltijd worden gegeten en het andere als tussendoortje of broodbeleg. Ook hier geldt de regel dat er verschillende groentesoorten moeten worden gegeten, omdat ze allen een eigen bijdrage leveren aan voedingsstoffen. Het is raadzaam om drie keer per week bladgroenten te eten.

Er wordt volkoren brood aanbevolen, omdat dat rijk is aan vezels. Per dag zijn vijf tot zes sneetjes voldoende. Volkoren brood kan vervangen worden door havermout en naturel muesli. "De bijdrage aan nutriënten is hetzelfde. Naast groenten en vis of vlees, is het raadzaam om zilvervliesrijst te eten in plaats van witte rijst."

Voor de eiwitcomponent is er een keuze tussen pesisoorten (twee scheplepels), vis, vlees of ei. De diëtiste raadt aan om ten minste twee keer in de week uitsluitend plantaardig voedsel te eten, ookwel veganisme genoemd. Noten en pinda's zijn ook nodig voor het aanmaken van vezels, eiwitten, mineralen en goede vetzuren.

Echter, noten zijn buiten het bereik van velen, waardoor men met pinda's zou kunnen volstaan. Een handvol per dag is voldoende. Andere vervangers van rijst zijn bulgur en sada roti (zonder vet) gemaakt van tarwemeel. Verder is yoghurt (naturel) goed voor de darmflora en moet er voldoende worden gedronken.

 

Wie is Mariska Daan-Sweet

Ze heeft 'Voeding en Diëtetiek' gestudeerd aan de Hoge School in Amsterdam en daarna Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit. Ze besloot na haar studie naar Suriname te remigreren om een bijdrage te leveren aan de opbouw van het land. "Hier begon ik als Prevention Officer bij het Nationaal Aidsprogramma, maar vanwege mijn liefde voor voeding deed ik de overstap naar het Diakonessen Ziekenhuis als diëtist." Sinds 2016 doceert ze Voedingsleer en Voedingsanalyse op het Medisch Wetenschappelijk Instituut en is gewezen voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Diëtisten.

Share on Facebook    Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina