Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Geestelijke gezondheid onder druk

Geestelijke gezondheid onder druk

11/06/2020 08:03 - Amanda Palis

Volgens Rudi Dwarkasing, medisch directeur van het Psychiatrisch Centrum Suriname, kan misinformatie zorgen voor meer angst.

Volgens Rudi Dwarkasing, medisch directeur van het Psychiatrisch Centrum Suriname, kan misinformatie zorgen voor meer angst. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De wijze waarop de coronapandemie zich ontwikkelt in Suriname, maakt mensen bang en bezorgd waardoor de geestelijke gezondheid onder druk komt te staan. “Het zijn geen normale omstandigheden waarin wij leven”, beaamt Rudi Dwarkasing, medisch directeur van het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS), tegenover de Ware Tijd.

Hij weet niet of er sprake is van een toename van cliënten. "Maar naast het feit dat wij als mens in onze vrijheid worden beperkt, moeten wij ook omgaan met de dreiging dat iedereen een potentiële Covid-19 besmette kan zijn." De medisch directeur benadrukt dat het belangrijk is dat de mensen de officiële berichtgeving volgen, een gezond dagritme hebben en gezond eten. "Blijf zo ver mogelijk weg van misinformatie die kan zorgen voor meer angst. Houd ondanks de social distancing toch contact met familie en vrienden door gebruik van technologie, want dat is ook belangrijk", adviseert hij.

Dwarkasing: "Mentale gezondheid hoeft zich niet alleen psychologisch te manifesteren, maar kan ook gepaard gaan met pijn. De angstklachten kunnen zich uiten in onder meer hartkloppingen en maag- en buikpijn. Ga na of dit bij u normaal is en raadpleeg anders de huisarts voor de juiste begeleiding."

Ondanks de lockdown, maar wel met in achtneming van de Covid-19- maatregelen van de overheid, is de dienstverlening, zij het op bescheiden schaal, vanuit PCS nog steeds beschikbaar. De huisarts vervult een cruciale rol, want die verwijst mensen door naar het PCS voor hulp en begeleiding. Voor de reguliere patiënten staat de gebruikelijke dienstverlening recht overeind en afspraken worden nagekomen.

De veranderende omstandigheden noodzaken het PCS ook om te bekijken hoe het de samenleving nog meer kan ondersteunen. "We zijn bezig zaken in kaart te brengen. Wat we wel hebben gedaan tot nu toe is informatie geven via media hoe de mensen het beste met de situatie kunnen omgaan."

Er zijn enkele artikelen gepubliceerd en geprobeerd wordt voorlichting op maat te geven aan vier grote groepen binnen de samenleving die het Psychiatrisch Centrum Suriname heeft vastgesteld. "Allereerst de groep zorgwerkers die heel hard werkt in de frontlinie en klachten krijgt rondom het coronagebeuren. Vervolgens zijn er de mensen die reeds een psychiatrische stoornis hebben, die kan verergeren. Een derde groep zijn zij die positief zijn getest op Covid-19 en tenslotte degenen die nooit eerder last hebben ondervonden."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina