Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • KLM Suriname stapt over op alleenverkoop eigen tickets

KLM Suriname stapt over op alleenverkoop eigen tickets

11/06/2020 10:01 - Amanda Palis

Verontruste reizigers trokken op 16 maart massaal naar het KLM-kantoor aan de Hofstraat toen bekend werd dat het Surinaamse luchtruim dicht ging. Nu zijn het de reisagenten die zich zorgen maken over het besluit van de KLM om hun commissie van 6 procent op ticketverkoop te  schrappen.

Verontruste reizigers trokken op 16 maart massaal naar het KLM-kantoor aan de Hofstraat toen bekend werd dat het Surinaamse luchtruim dicht ging. Nu zijn het de reisagenten die zich zorgen maken over het besluit van de KLM om hun commissie van 6 procent op ticketverkoop te schrappen. Foto: Anthony Janki  

PARAMARIBO - KLM zet Surinaamse reisagenten aan de kant. De Koninklijke Luchtvaartmaatschappij heeft hen per brief laten weten dat vanaf 9 juli haar tickets uitsluitend verkocht worden bij het hoofdkantoor aan de Hofstraat. Hierdoor lopen de reisagenten inkomsten uit de ticketverkoop mis.

De luchtvaartmaatschappij spreekt van een bezuinigingsmaatregel. "Aangezien de verwachting is dat het herstel van de luchtvaartsector en reisbranche nog enige jaren zal duren, zullen er op dit moment kosten bespaard moeten worden", staat in de brief van KLM-vertegenwoordiger Martijn ten Broecke aan de reisagenten. Dit betekent dat de 6 procent-commissie zoals vastgelegd in een staatsbesluit niet meer zal worden betaald aan de Surinaamse reisagenten.

Frank Does van Does Travel & Cadushi Tours noemt dit in gesprek met de Ware Tijd "funest" voor de reisagenten. Hij verwijt KLM dat ze misbruik maakt van de situatie en voorziet dat de maatregel zal lijden tot verlies van honderden banen. Lokale reisagenten hebben al bijna vier maanden geen inkomsten.

Does vindt het ongehoord dat KLM juist in een periode van lockdown met zo een mededeling komt. "Het is geen kwestie van dat ze morgen failliet gaat. Zo maakt ze onze branche kapot. Dat heeft ze ook gedaan op Curaçao", aldus Does. Hij wijst erop dat KLM van Nederland drie tot vier miljard euro steun krijgt in verband met de coronacrisis.

Ten Broecke zegt tegen de Ware Tijd dat hij zich bewust is van het gevolg van de maatregel voor de reisagenten. De maatschappij praat daarom met de Associatie van Surinaamse Reisagenten (Asra) over een ander verdienmodel voor haar leden. "Het is inderdaad treurig, maar het is gewoon een feit dat we moeten veranderen, want ook wij moeten ons hoofd boven water proberen te houden."

Dat de reisagenten vanaf 9 juli geen KLM-tickets meer kunnen verkopen is volgens de vertegenwoordiger slechts een voorlopige oplossing om de kosten te kunnen drukken. "Er zijn tal van voorstellen gedaan aan de Asra, want zoals het er nu uit ziet is het verdienmodel van de reisagenten alleen op de commissie gebaseerd en samen willen wij kijken hoe dat anders kan", zegt Ten Broecke.

Het enige wat reisagent Does op dit moment kan doen is het besluit van KLM aanvechten. "We gaan zeker een kort geding aanspannen tegen KLM in Suriname. Mijn advocaat in Nederland is al bezig met een brief aan alle fracties in de Tweede Kamer, dat de maatregel absoluut niet kan. We hebben al een fragiele economie en voelen ook de gevolgen van Covid."

Tot het schrijven aan de fracties is besloten, omdat KLM staatssteun ontvangt om te overleven. De politiek kan daardoor haar invloed aanwenden om de maatregel in Suriname terug te draaien. De reisagent meent ook dat KLM handelt tegen het Staatsbesluit waarin de 6 procent-commissie geregeld is. Does: "Als ze de route Suriname niet rendabel vindt, moet ze die aan andere vliegmaatschappijen overlaten."

De Ware Tijd benaderde ook de Asra voor een reactie, maar de belangenorganisatie wil nog geen uitspraak doen. "We hebben de brief inderdaad onder ogen gehad, maar moeten nog met onze structuren overleggen welke richting we opgaan en wat onze reactie hierop zal zijn", aldus voorzitter Riaz Mohamedjoesoef.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina