Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Santokhi eist rectificatie van Nederlandse zender

Santokhi eist rectificatie van Nederlandse zender

11/06/2020 01:16 - Ivan Cairo

Santokhi eist rectificatie van Nederlandse zender

Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi eist rectificatie van de Nederlandse radiozender BNR omtrent de weergave van een interview, dat hij zondag aan verslaggever Roelof Hemmen van de voornoemde zender heeft afgestaan. Volgens BNR zou Santokhi niet onwelwillend staan tegen uitlevering van NDP-voorzitter Desi Bouterse aan Nederland waar hij een gevangenisstraf moet uitzitten wegens cocaïnehandel.

Het nieuwsbericht van BNR is door een aantal andere Nederlandse media zoals De Telegraaf, Het Parool en Algemeen Dagblad overgenomen. "Wij tekenen protest aan en achten onmiddellijke publieke rectificatie noodzakelijk van het artikel dat BNR heeft geplaatst met als kop 'Santokhi staat open voor uitlevering Bouterse aan Nederland'. De kop is tendentieus en dekt op geen enkele wijze de inhoud van het interview en de intenties van de heer Santokhi", staat in een brief van de VHP aan BNR.

De rectificatie moet voor de nieuwuitzending van 10.00 uur Nederlandse tijd donderdag worden gepleegd en gezorgd word voor een correcte weergave van de woorden van de politicus. De VHP stelt dat tijdens het interview aan Santokhi vragen zijn gesteld over de positie van Bouterse na het aantreden van een nieuwe regering.

"Op geen enkel moment heeft de heer Santokhi in die vragen aangegeven dat hij overweegt de heer Bouterse uit te leveren aan Nederland. De heer Santokhi's positie is consequent dat kwesties over het ten uitvoer leggen van rechterlijke vonnissen afgehandeld moeten worden binnen het geldende rechtssysteem. Dat dient onafhankelijk te gebeuren zonder politieke inmenging".

Woensdagavond had de VHP reeds een persbericht uitgegeven waarin de publicatie van BNR wordt betreurd. Op de vraag over Bouterse antwoordde Santokhi dat een eventuele rechtshulpverzoek van Nederland om uitlevering zal worden afgewacht. Indien een dergelijk verzoek komt zal dat volgens de geldende procedure worden doorgestuurd voor afhandeling door de procureur-generaal, zei hij.

De partij stelt dat Hemmen onjuiste conclusies heeeft verbonden aan het interview dat gericht was op het aangeven van de noodzaak tot herstel van de betrekkingen met Nederland. Volgens de VHP is het ook bekend dat Surinamers volgens de bestaande wetgeving niet uitgeleverd kunnen worden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina