Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Surinamers worden niet uitgeleverd'

'Surinamers worden niet uitgeleverd'

11/06/2020 14:54 - Ivan Cairo

'Surinamers worden niet uitgeleverd'

Foto: Ivan Cairo  

PARAMARIBO - "Surinamers worden niet uitgeleverd". Dat zei VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi donderdag tijdens een spoedpersmeeting in De Olifant. Ook Abop-leider Ronnie Brunswijk gaf de geruststelling dat geen enkele landgenoot aan het buitenand zal worden uitgeleverd. Directe aanleiding voor deze spoedbijeenkomst was de commotie die naar verluidt is ontstaan vanwege een verkeerde weergave woensdag van een interview met de Nederlandse radiozender BNR.

Brunswijk merkte op dat de aanstaande regeercoalitie geen problemen zoekt of onrust in de samenleving wenst te creëren. "Wij willen in alle rust werken. Wij gaan geen problemen zoeken of spanningen creëren", zei hij. De politicus riep voornamelijk de marrongemeenschap op zich niet op stang te laten jagen door verkeerde informatie. Ook is dit het moment om de etnische scheidslijnen onder de bevolking te overstijgen, stelde hij.

"Dit is het moment om de natieën bij elkaar te brengen. Dit is het moment om het waar te maken". Hij voegde eraan toe dat geen enkele Surinamer aan het buitenland wordt uitgeverd. Santokhi merkte op dat rechtshulpverzoeken tussen landen een normale zaak is. Indien Nederland om uitlevering van Bouterse vraagd zal dat verzoek op de gebruikelijke procedure via de procureur-generaal worden afgehandeld. Vraagstukken van opsporing zijn geen zaak van de politiek maar van de rechterlijke macht, aldus Santokhi.

Volgens de VHP-leider zijn de uitspraken die hij tijdens het interview heeft gedaan uit context gehaald. De VHP heeft geëist dat BNR de gewraakte publicatie rectificeerde. Dat is inmiddels ook gebeurd. Ook is het complete interview te beluisteren op de website van de desbetreffende radiozender. Een aantal Nederlandse media hadden woensdag de pubicatie van BNR overgenomen.

 

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina