Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • KLM-maatregel wordt genadeslag Asra

KLM-maatregel wordt genadeslag Asra

12/06/2020 20:08 - Van onze redactie

KLM-maatregel wordt genadeslag Asra

Het KLM-kantoor aan de Hofstraat. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Het besluit van de Koninklijke Luchtvaartmaatschappij (KLM) om vanaf 9 juli de verkoop van vliegtickets in eigen beheer uit te voeren, wordt de doodsteek voor de Associatie van Surinaamse Reisagenten (Asra). De maatregelen hebben volgens de belangenorganisatie “duidelijk de bedoeling de Surinaamse reisbureaus die al in ademnood verkeren vanwege de Covid-19-maatregelen een trap na te geven en haar de nek om te draaien”.

De Asra lijdt door het coronavirus enorme inkomstenderving met zelfs zero inkomsten voor de reis- en toeristenbranche. Gesteld wordt dat de ticketmaatregel van de KLM "mede is ingegeven door haar aandringen het Staatsbesluit van de republiek Suriname, waarin is vastgesteld de verplichte commissievergoeding voor reisagenten van alle op Suriname opererende vliegmaatschappijen, te doen beëindigen".

"Geheel in strijd met én negering van dit Staatsbesluit van ons land wenst de KLM eenzijdig terugdringen cq afschaffing van de commissie van de reisagenten. Het behoeft geen betoog dat een dergelijke maatregel zich niet alleen niet verdraagt met de voor partijen van toepassing zijnde wetgeving, maar ook niet respectvol is jegens ons land."

Dat de KLM de maatregel aankondigt ondanks dat er momenteel onderhandelingen gaande zijn over de 6 procent-commissie, bevreemdt de Asra. "Het doet helaas vermoeden dat de KLM, die op dit moment als enige vliegmaatschappij de diensten onderhoudt op de Mid-Atlantische route, misbruik wenst te maken van de gelegenheid om haar wil van beëindiging van het Staatsbesluit door te drukken of kennelijk te chanteren met stopzetting van de vluchten."

Het eenzijdig doorvoeren van het schrappen van de commissieregeling zal volgens de reisagenten verstrekkende nadelige economische en sociaalmaatschappelijke gevolgen hebben voor de Asra en de reizende Surinamers, omdat die dan overgeleverd zullen zijn aan de grillen van KLM. De reisagenten geven aan zorg te dragen voor driekwart van alle verkopen op de Mid-Atlantische-route.

"De Asra zal daarom deze kwestie en haar bestaansrecht op alle niveaus aanvechten en alles in het werk stellen om te voorkomen dat de KLM dit dreigement tot uitvoering brengt." De vliegmaatschappij is intussen schriftelijk gevraagd de aangekondigde maatregel in te trekken. Een kopie van de brief is gestuurd naar de regering.

Volgens de KLM pas het besluit in het kader van bezuinigingen. "Aangezien de verwachting is dat het herstel van de luchtvaartsector en reisbranche nog enige jaren zal duren, zullen er op dit moment kosten bespaard moeten worden", staat in de brief van KLM-vertegenwoordiger Martijn ten Broecke aan de reisagenten. Ten Broecke zei donderdag tegen de Ware Tijd dat hij zich bewust is van het gevolg van de maatregel voor de reisagenten, maar dat er daarom "tal van voorstellen" zijn gedaan aan de Asra als oplossing voor de commissie die wegvalt.-.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina