Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Presidentieel besluit uitgevaardigd

Presidentieel besluit uitgevaardigd

13/06/2020 05:50 - Van onze redactie

De politie dinsdag tijdens de id-check in de binnenstad. Toen kon er slechts vermanend worden opgetreden. Nu het Presidentieel Besluit is uitgevaardigd, kunnen overtreders van de lockdown wel strafrechtelijk worden vervolgd.

De politie dinsdag tijdens de id-check in de binnenstad. Toen kon er slechts vermanend worden opgetreden. Nu het Presidentieel Besluit is uitgevaardigd, kunnen overtreders van de lockdown wel strafrechtelijk worden vervolgd. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Nu er een Presidentieel Besluit is uitgevaardigd rond de wet 'Uitzonderingstoestand Covid-19' liggen zaken in de praktijk direct anders. Overtreders van deze wet bijvoorbeeld kunnen nu wel strafrechtelijk worden vervolgd.

Bij de afsluiting van de reguliere persconferentie van het Covid-19-managementteam maakte Gwendoline Babel, onderdirecteur van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV), vrijdagavond bekend dat het 'President Besluit van 12 juni 2020 PB 07-2020 inzake uitvoering van artikel 4 lid 2 van de wet Uitzonderingstoestand Covid-19' die dag was uitgevaardigd. "Daarin treft u dus alle maatregelen die zijn getroffen in het kader van de beheersing van Covid-19. Die zijn allemaal daarin opgenomen", aldus Babel.

Donderdag liet het Korps Politie Suriname (KPS) in een officiële bekendmaking weten dat overtreders van de wet Uitzonderingstoestand Covid-19 niet strafrechtelijk konden worden vervolgd omdat het Presidentieel Besluit nog niet was geëffectueerd. Dat werd vrijdagavond opnieuw beaamd door hoofdinspecteur Humphrey Naarden tijdens de reguliere persconferentie.

Hij verwees naar eerdere uitspraken van hem in een andere krant dat mensen die zich niet houden aan de lockdown zes maanden hechtenis of een boete van SRD 25.000 tegemoet konden zien. "Er is een wet Uitzonderingstoestand Covid-19 die te maken heeft met het Covid-19-gebeuren in Suriname. Maar die kan nog niet worden gebruikt, omdat er een Presidentieel Besluit moet worden uitgevaardigd waarin moet worden aangegeven regelgeving met betrekking tot hoe die wet moet worden toegepast", legde Naarden simpel uit.

Omdat dat er vooralsnog niet was, werkte de politie daarom volgens hem nog niet met deze wet. "Wat wij doen - en dat is ook de instructie vanuit de korpsleiding - is zoveel mogelijk vermanend optreden tegen mensen die zich niet houden aan de maatregelen die geldig zijn." Een klein halfuur daarna deelde Babel, kort vóór het afsluiten van het persmoment, mee dat het Presidentieel Besluit vrijdag dus eindelijk was uitgevaardigd.

Het ontbreken van dit besluit was al enkele dagen onderwerp van gesprek binnen de samenleving. Hooggeplaatste politieambtenaren maakten eigenlijk duidelijk dat de omgekeerde weg was bewandeld. Advocaat Gaetano Best, gespecialiseerd in mensenrechten, wees in gesprek met de Ware Tijd ook op het ontbreken van het Presidentieel Besluit. Daarnaast zat de zaak volgens hem "wetgevingstechnisch volkomen onjuist".

De volgende dag counterde Eugène van der San eveneens in de Ware Tijd door te stellen dat de wet Uitzonderingstoestand Covid-19 de basis vormt voor de maatregelen die zijn uitgevaardigd om burgers in hun bewegingsvrijheid te beperken in een poging de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus te kunnen indammen. Wel zei hij dat Best eigenlijk geen ongelijk heeft, "maar we leven in een uitzonderingssituatie. Dit is crisis. Tegen de tijd dat we het met elkaar eens zijn over deze issue en de maatregelen zijn we twintig jaar verder en dan is bijna iedereen al doodgegaan aan Covid-19", aldus Van der San.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina