Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Wan Pipel' op Black Light Film Festival Amsterdam

'Wan Pipel' op Black Light Film Festival Amsterdam

15/06/2020 02:49 - Van onze redactie

Roy (Borger Breeveld) en Rubia (Diana Gangaram Panday, nu wijlen) in de hangmat tijdens één van de scenes van 'Wan Pipel'.

Roy (Borger Breeveld) en Rubia (Diana Gangaram Panday, nu wijlen) in de hangmat tijdens één van de scenes van 'Wan Pipel'.  

PARAMARIBO - De Surinaamse filmklassieker 'Wan Pipel' prijkt volgende maand op het programma van het Black Light Film Festival. Op 10 juli wordt de film vertoond in het Eye Film Museum in Amsterdam, Nederland.

Emiel Martens zal kort daarvoor een inleiding houden. Hij is universitair docent Postkoloniale Mediastudies met een specialisatie in Jamaicaanse cinema. Martens is ook de oprichter van Caribbean Creativity, een organisatie die zich inzet voor de productie, programmering en promotie van Caribische en andere Afrikaans diasporische cinema.

'Wan Pipel', die in 1976 uitkwam, geldt als eerste Surinaamse speelfilm. Pim de la Parra is de regisseur en de hoofdrollen worden vertolkt door Borger Breeveld (Roy Ferrol), wijlen Diana Gangaram Panday (Rubia) en Willeke van Ammelrooy (Karina). Volgens eyefilm.nl sneed De la Parra in de 110 minuten durende film destijds beladen thema's aan en liet hij onnadrukkelijk de politieke en raciale spanningen zien van het multi-etnische Suriname, tegen de achtergrond van een herkenbare liefdesgeschiedenis.

De La Parra is naar zeggen van de website één van de weinige filmmakers in Nederland die interesse toonde in het net zelfstandig geworden Suriname. 'Wan Pipel' werd door Eye digitaal gerestaureerd, als onderdeel van het Beelden voor de Toekomst-erfgoedproject. In 2010 ging de restauratie in Paramaribo in première in de TBL Cinemas. De klassieker wordt jaarlijks op of rond de staatkundige onafhankelijkheid van Suriname op de televisiestations vertoond.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina