Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Nederland aan zet

COMMENTAAR: Nederland aan zet

16/06/2020 12:00

COMMENTAAR: Nederland aan zet

 

IN TIJDEN VAN liefde en oorlog is alles geoorloofd, zegt men wel eens. Daaraan mag toegevoegd worden in tijden van pandemie. Want wat velen in Suriname voor onmogelijk hadden gehouden is gebeurd. Het land aan de Noordzee waar de witte mannen in korte broeken vandaan komen dat - als we de huidige beleidsmakers mogen geloven - verantwoordelijk is voor alle kwaad in Suriname, heeft officieel een hulpverzoek ontvangen voor assistentie in de strijd tegen Covid-19.

Het bovenstaande even ter zijde, het is een groot gebaar vanuit Suriname om de enorme trots in te slikken en werkelijk te vragen om assistentie aan het voormalige moederland. De gezondheidsautoriteiten verdienen dan ook een pluimpje dat ondanks een donker verleden dit pad is ingezet. Minister Antoine Elias van Volksgezondheid meldt trouwens ook dat er aan meerderde landen is gevraagd om assistentie in de strijd tegen Covid-19. Het grote aantal besmettingen wat nu al meer is dan buurland Guyana, het land waarnaar we een tijdlang in shock keken, maakt ook dat we oude vetes aan de kant moeten zetten.

Het is ook heel goed dat deze hulpvraag nu uiteindelijk via het ministerie van Volksgezondheid loopt omdat enthousiaste acties van particulieren hoe goed bedoeld ook vaker zijn gesneuveld. Te denken valt aan het afstemmen op elkaar qua soort middelen, medicijnen en andere hulpmiddelen die van groot belang zijn. Daarmee wordt hopelijk ook voorkomen dat favoritisme gaat spelen, want alle ziekenhuizen hebben een rol in de aanpak van dit virus en dan is het ook goed dat het ministerie boven allen staat en bepaalt waar de nood het hoogst is.

Surinamers in de diaspora staan heel vaak te springen om hun land van origine te helpen. In Nederland is ook de grootste groep Surinamers in diaspora. Onder hen bevindt zich ook verplegend personeel dat eventueel via een officiële samenwerking met Nederland zou kunnen helpen in Suriname. Gezien het feit dat Nederland nu voorbij de piek van Covid-19 besmettingen lijkt te zijn, neemt de druk op het gezondheidssysteem daar af en is de kennis over Covid-19 flink toegenomen. Dat kan ook van meerwaarde zijn voor Suriname.

Hopelijk dat Nederland, dat nog niet heeft gereageerd op het verzoek, deze handreiking van Suriname aanneemt. Want, het was wel Nederland - met name de gemeente Amsterdam - dat als eerste de projecten tussen de twee landen op een laag pitje deed in 2010 na de verkiezing van Desi Bouterse en Den Haag die daarna, na aanname van de Amnestiewet, zijn ambassadeur Aart Jacobi terugtrok in april 2012. Ala ogri e tyari wan bun, is een bekende spreuk in Suriname. Het zou goed zijn als Covid-19 voor de nodige lijm zou zorgen tussen deze twee landen die een lange geschiedenis samen hebben.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina