Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Totale lockdown noopt RKBO tot plan B

Totale lockdown noopt RKBO tot plan B

16/06/2020 15:51 - Euritha Tjan A Way

Volgens Fibos-voorzitter Mildred Demon gaat haar organisatie door met het aanbieden van afstandsonderwijs aan de leerlingen.

Volgens Fibos-voorzitter Mildred Demon gaat haar organisatie door met het aanbieden van afstandsonderwijs aan de leerlingen.  

PARAMARIBO - Het Rooms-Katholiek Bijzonder Onderwijs (RKBO) heeft een plan B bedacht om de achterstand die ontstaat door het tijdelijk on hold zetten van afstandsonderwijs te kunnen opvangen. Dat bevestigt Annie Baidjnath-Panday, waarnemend directeur van het RKBO, tegenover de Ware Tijd. “We hebben het voorbereidend werk al gedaan voor instructiefilmpjes. In deze fase moeten de leerkrachten die ze moeten maken getraind worden”, legt Baidjnath-Panday uit.

De bedoeling van deze filmpjes is dat indien de leerkracht toevallig geen internetdata heeft, het kind samen met de ouder het filmpje kan bekijken en de instructies die erin worden gegeven kan opvolgen. Baidjnath-Panday legt uit dat dit traject een blijvende meerwaarde zal hebben voor het onderwijs. "We zijn continu aan het evalueren hoe wij ervoor kunnen zorgen dat we het kind onderwijs blijven bieden, want het mag niet achterraken", legt Henk Jessurun, voorzitter van het RKBO-bestuur uit.

Hij bevestigt dat het afstandsonderwijs voorlopig on hold is gezet omdat leerkrachten en ouders hebben aangegeven dat zij vanwege de totale lockdown onvoldoende in staat zijn te voorzien in internetdata om het onderwijs op deze manier voor te zetten. "We wilden geen onderlinge achterstand hebben, vandaar dat we tot dat besluit zijn gekomen", zegt Jessurun. Echter, hij beaamt dat ook zonder het on hold zetten van het afstandsonderwijs er mogelijk onderlinge verschillen kunnen komen omdat sommige kinderen al vanaf het begin niet mee hebben kunnen doen en er ook nu nog scholen en leerlingen zijn die met wederzijds goedkeuren het afstandsonderwijs voortzetten.

Mildred Demon, die naast voorzitter van de Federatie Instellingen Bijzonder Onderwijs Suriname (Fibos) leiding geeft aan de Stichting Onderwijs der Evangelische Broedergemeente in Suriname, zegt dat het RKBO-besluit om het afstandsonderwijs even on hold te zetten, geen Fibos-besluit is. "Wij gaan door met het aanbieden van afstandsonderwijs aan onze leerlingen."

Volgens Demon is de situatie in het district Sipaliwini anders dan in Paramaribo en andere districten voor wat toegang tot deze vorm van onderwijs betreft. "En niet alleen in Sipaliwini, ook in delen van Paramaribo zijn er leerlingen die niet kunnen meedoen met afstandsonderwijs omdat zij zelf of hun ouders geen toegang hebben tot breedband internet, maar we moeten roeien met de riemen die we hebben."

De Fibos-voorzitter stelt dat leerkrachten weten hoe om te gaan met leerlingen die de leerstof niet allemaal even goed beheersen. "Het ene kind is verder en sneller dan het andere. Dat is de leerkrachten niet vreemd, dus ook dat zal opgepakt worden als de school weer start", vindt Demon.

Evenals het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zegt zij dat het geen verloren schooljaar is. "Er is vanaf oktober 2019 tot en met 13 maart heel veel werk verzet en daarna ook met afstandsonderwijs. Als we zeggen dat het een verloren jaar is, dan miskennen we al dit werk. Het is een moeilijk jaar geworden ja, maar het is niet verloren."

Volgens Demon volgt Fibos de instructies op van het ministerie voor voortzetting van het onderwijs. Geruststellend voegt ze eraan toe: "Dit is geen situatie van Suriname alleen, we komen er zeker uit met inachteming van de COVID-19 maatregelen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina