Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Gezonde leefstijl vooral nu een uitdaging

Gezonde leefstijl vooral nu een uitdaging

17/06/2020 11:22 - Aidy Pinas-Agodeba

Jennifer Plein en (gezonde) voeding, onlosmakelijk aan elkaar verbonden.

Jennifer Plein en (gezonde) voeding, onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Behalve bescherming van jezelf is het op peil houden van je gezondheid en in het bijzonder de weerstand zeer noodzakelijk tijdens deze Covid-19-pandemie. Maar dit is met de noodzakelijk opgelegde beperkingen niet gemakkelijk. Sommige mensen kunnen het zich financieel niet veroorloven om voldoende gezonde voeding aan te schaffen. Veel goederen zijn in de voorbije weken flink duurder geworden.

Weer andere mensen kiezen bewust niet voor gezonde voeding, bijvoorbeeld omdat ze die niet lekker vinden. "Waar je allereerst aan moet denken is dat je weloverwogen beslissingen maakt voor je gezondheid. Dat is ideaal, maar is het realistisch op dit moment? We weten dat iedereen nu een beetje in de war is", zegt diëtiste Jennifer Plein.

Doordat mensen nu door de lockdown veel vaker thuis zijn, is de uitdaging om een gezonde leefstijl er op na te houden groter. Ze moedigt de gemeenschap daarom aan om ondanks dat de verleiding groot is toch de ogen open te houden en een gezonde leefstijl voorkeur te geven. Plein roept op om de juiste voedingskeuzes te maken.

"Het gaat om het eten van fruit en groenten, ongeacht de soort; elke groente is essentieel." Iets wat het makkelijkst is, maar vaak wordt overgeslagen zijn pesi-soorten. Ze denkt bijvoorbeeld aan gele of groene erwten voor soep en ook snacks. Pesi is behalve ontzettend ondersteunend voor de weerstand ook een goede vervanger van vlees.

Plein beveelt daarnaast het eten van noten aan. Ze is zich ervan bewust dat die duur zijn. Pinda is één van de goedkope soorten, die eventueel met rozijnen gemixt als snack gebruikt kan worden. Te veel ervan is ook niet goed, maar hiermee kunnen vettige hapjes vervangen worden.

De diëtiste moedigt aan om bewerkte producten zoveel mogelijk te vermijden, omdat ze vaak helpen de weerstand te verminderen, terwijl die juist moet worden opgebouwd. Het vergt wel bewustwording om de juiste keuzes te maken. Plein geeft via het YouTube-kanaal, Fooddoc Jen, informatie over een gezonde leefstijl.

De deskundige benadrukt dat goed en voldoende slapen ook belangrijk is voor een goede gezondheid en weerstand. Een boosdoener is stress. Het is een grote weerstandbreker. Personen wiens weerstand niet op peil is, zijn vatbaarder voor ziektes, waaronder de gevreesde Covid-19.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina