Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Wan Okasi wil 'sterke' minister Sozavo

Mensen met beperking willen 'sterke' minister Sozavo

19/06/2020 22:41 - Merredith Bruce

Mensen met beperking willen 'sterke' minister Sozavo

 

PARAMARIBO - Personen met een beperking verwachten dat zaken die door opeenvolgende regeringen zijn blijven liggen, door het aankomende regeerteam zullen worden opgepakt. Stichting Wan Okasi die de doelgroep vertegenwoordigt, is tijdens een onlinebijeenkomst met de leiders van de regeercoalitie VHP, Abop, NPS en PL niet bescheiden geweest over haar verwachtingen.

Allereerst wil ze een "sterke" minister bij Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) om zaken voor de doelgroep te kunnen realiseren. Er zijn volgens voorzitter Aniel Koendjbiharie zaken op tafel gelegd die op korte- en middellange termijn gerealiseerd "moeten" worden. Mensen met een beperking moeten gemakkelijk aan hulpmiddelen kunnen komen via de ziektekostenverzekering. "Het eerste wat je moet leren wanneer je een beperking hebt of krijgt, is bedelen", betreurt de visueel beperkte Koendjbiharie.

Hij pleit er daarom voor dat er tenminste wat basishulpmiddelen zoals rolstoel en krukken in de verzekering worden opgenomen. Aan de leiders is gevraagd om de maandelijkse uitkering van SRD 325 die de doelgroep ontvangt, op te trekken. De wens is om alvast te beginnen met SRD 1.000 die de mensen nu uitgekeerd krijgen vanuit het Covid-noodfonds. Aangezien dat voor zes maanden geldt, heeft de stichting voorgesteld om na deze periode het bedrag op dit niveau te houden. Dit voorstel was ook gedaan toen de nu aftredende regering met het noodfonds begon. "Die SRD 1.000 is misschien nog niet eens genoeg, maar het is een beginpunt. Je hebt tenminste wat ademruimte."

Er is ook gevraagd om de conceptwet over financiële uitkering aan mensen met een beperking die door de jurist Robby Neslo is opgesteld, in behandeling te nemen. Koendjbiharie had die in augustus 2017 aangeboden aan DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons. In een bericht op de website van het parlement wordt aangegeven dat de conceptwet is gebaseerd op solidariteit waarbij alle werkenden bijdragen aan premie, hoe gering ook, en dat de overheid aanvult.

Wan Okasi ziet graag dat niet later dan een jaar nadat de nieuwe regering is geïnstalleerd een discussie op gang gebracht moet worden over oplossingen om de doelgroep zelfstandig te laten stemmen bij de verkiezingen. Ze wenst ook dat onderwijs toegankelijk wordt voor de doelgroep. Koendjbiharie: "Je moet ergens beginnen. Als we willen dat de doelgroep meedoet in het arbeidsproces, zullen we haar moeten scholen. Niemand gaat een ander in dienst nemen alleen maar omdat die een beperking heeft."

Er is ook gesproken over werkgelegenheid en huisvesting voor mensen met een beperking. Voorts is gevraagd om het kwikgebruik bij goudwinning in het binnenland aan te pakken, omdat onderzoek heeft uitgewezen dat kwik een mogelijke oorzaak is dat kinderen met een beperking worden geboren. Volgens Koendjbiharie zien de partijleiders in de stichting een sterke partner om mee samen te werken. Hoewel hij optimistisch is over het gesprek, hoopt hij dat het niet blijft bij "een gebabbel en gebrabbel", maar dat daadwerkelijk uitvoering plaatsvindt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina