Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Douanekorps in diepe rouw door moord op collega

Douanekorps in diepe rouw door moord op collega

22/06/2020 10:19 - Gilliamo Orban

Douanekorps in diepe rouw door moord op collega

 

PARAMARIBO - Douaneambtenaren zijn in diepe rouw gedompeld door het heengaan van hun collega Daphne Hoft (33). Zij is zaterdagavond in haar hoofd geschoten door haar ex-partner Afton Plein. Haar lichaam is in een auto aan de Baikoetoestraat in het ressort Munder aangetroffen.

Volgens het voorlopig onderzoek heeft Plein een andere persoon in het been beschoten. Die verkeert buiten levensgevaar. "De jongeman is geen familielid van Hoft en blijkt geen intieme relatie met haar te hebben gehad", zegt politiewoordvoerder Humphrey Naarden tegen de Ware Tijd. De dader is zondagochtend met een vuistvuurwapen en scherpe patronen aangehouden door het Regio Bijstandsteam Paramaribo aan de Coesewijnestraat.

"Het is de eerste keer dat de douane wordt geconfronteerd met zo een vorm van huiselijk geweld. In de 26 jaar dat ik hier werkzaam ben, is dit nog nooit gebeurd", reageert Joyce de Vlugt, voorzitter van de Douanebond, tegenover de Ware Tijd. Ze herinnert zich nog toen Hoft in 2011 in dienst trad. "Ze was een flinke, leergierige, hardwerkende jonge vrouw en een doorzetter. Het was iemand met wie je prettig kon werken en ze was geliefd binnen de organisatie."

Hoft was secretaris-generaal van het vorige bondsbestuur en De Vlugt, toen al bestuurslid, heeft in dat verband nauw met haar samengewerkt. "Ik heb toen haar drive ook mogen ervaren. Zij was naast haar dagelijkse werkzaamheden bij de douane, ook kapster." Hoft werkte op de afdeling Stafbureau en zou binnenkort gedetacheerd worden naar Zanderij. De Vlugt had haar vrijdagmiddag nog geappt om een werkafspraak die ze maandag zouden hebben, te herbevestigen. Zij zouden zondag telefonisch de tijd afspreken.

"Dit is een eyeopener voor de douaneambtenaren en ander personeel, dat indien er relatie- en/of huiselijke problemen zijn ze niet moeten schromen hulp te zoeken via de maatschappelijke werker die 1x24 uur te bereiken is en klaarstaat voor de organisatie." Zij wijst erop dat de douanebond hard werk heeft verzet om een maatschappelijke werker toegevoegd te krijgen aan de organisatie. Er kan volgens haar mogelijk drempelvrees zijn bij de ambtenaren die daardoor weinig gebruik maken van deze gelegenheid. "Onze maatschappelijke werker heeft zich reeds bewezen in enkele gevallen", zegt De Vlugt.

Als voorzitter van de bond vervult ze naar eigen zeggen ook een moederfunctie vooral voor de jongeren. "Ik zeg hen vaak dat wanneer iets ze dwarszit zij erover moeten praten. Ik ben er voor hun in de eerste plaats en indien nodig, zal ik ze verwijzen." De douaneorganisatie zal nagaan hoe ze in deze periode van Covid-19 Hoft de laatste eer zal bewijzen. De bond wil een plechtige begrafenis met korpseer.

Ook Samantha Lamsberg die met Hoft op de muloschool heeft gezeten is zeer geschokt. Hoft was ongeveer twee jaar haar kapster, een vak waarvoor ze veel passie had en dat ze vele jaren heeft beoefend. "Toen mijn zusje me gistermorgen vertelde over haar dood begon ik te huilen. Vooral toen ik hoorde dat ze is doodgeschoten, omdat ze zo een dood niet heeft verdiend. Vanaf de schoolbanken heb ik haar als lief ervaren; ze glimlachte vaak, omdat ze heel verlegen was. Maar aan de andere kant was ze behulpzaam, een heel goed mens." Hoft laat twee tienerkinderen, een zoon en dochter uit een vorige relatie, achter.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina