Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Geen achterkamertjesafspraken

COMMENTAAR: Geen achterkamertjesafspraken

25/06/2020 12:00

COMMENTAAR: Geen achterkamertjesafspraken

 

ONBETAALDE REKENINGEN, EXORBITANTE zegeningen met het eigen kruis en snelle benoemingen kenmerken de overgang van deze regering naar de volgende. Het is ten hemel schreiend wat allemaal nu aan de oppervlakte komt drijven. Het zielige daarvan is dat het niets nieuws betreft. Bij regeringswisselingen waarbij ook de signatuur van de machthebbers zal veranderen, lijken dit soort zaken meer regel dan uitzondering te zijn. Ze kunnen allemaal in één adem worden genoemd met de achterkamertjes- en marathonvergaderingen kort na de verkiezingen tussen 'nieuwe' en 'oude' leiders op locaties niet toegankelijk voor het grotere publiek. De vraag is wat daar is bekokstoofd en besloten dat niet in Hotel Torarica of Courtyard by Marriott kon worden besproken. Achterkamertjesvergaderingen leiden zelden tot transparante en voor iedereen duidelijke afspraken.

Toen de regering-Venetiaan ll in 2010 het bedje voor de gewezen ministers royaal opmaakte was daar ook bezwaar tegen. Ook toen werd geklaagd over hoge rekeningen die als erfenis van de vorige regering waren achtergelaten. Dat zou allemaal gaan veranderen. Het bleef bij woorden. Nu zijn er ondernemers zoals Baitali Group die nu al vrijwel lam liggen omdat de regering-Bouterse/Adhin grote infrastructurele projecten heeft geïnitieerd, zonder dat daar in dit verkiezingsjaar kennelijk voor zou worden betaald. Je reinste vorm van onbehoorlijk bestuur omdat de regering moet hebben geweten dat het geld er niet zou zijn om te betalen.

Met de aankomende regering mag worden gehoopt dat het deze keer niet zal blijven bij slechts woorden. Al is het alleen al omdat de schuldenlast nu zo hoog is dat Suriname mogelijk aan de vooravond staat van een default. Als het land zijn lening niet kan betalen bij Oppenheimer & Co. Inc. over vijf dagen staat dat hem te wachten. Dat kan niet ongestraft blijven. Het is in dat kader helemaal te begrijpen dat iedereen in de richting kijkt van de minister van Financiën, maar het besef moet er zijn dat dit heeft kunnen gebeuren omdat er iets structureel fout is met het beleid, de manier waarop het economisch systeem werkt en de wijze waarop De Nationale Assemblee en regering inhoud geven aan de democratie waar onterecht mee wordt gepronkt. In werkelijkheid is het te vergelijken met een dun vel cut-ritepapier waaronder de vette dictatoriale vlek zich angstvallig aan het verspreiden is.

De aankomende regering zal de verleiding moeten weerstaan om deze vette moeilijke kluif - alleen al vanwege de complexiteit - te laten voor wat het is. Vandaar dat het niet wenselijk is dat er in achterkamertjes afspraken worden gemaakt. Wat verkeerd en illegaal is, moet worden aangepakt, zonder aanzien des persoons. Het moet afgelopen zijn met het benadelen van dit structureel bestolen volk.-.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina