Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ondernemers kijken uit naar Covid-19-injectie

Ondernemers kijken uit naar Covid-19-injectie

25/06/2020 00:00 - Jason Pinas

Ondernemers kijken uit naar Covid-19-injectie

VSB-voorzitter Bryan Renten woensdag tijdens de persconferentie van het Covid-19-managementteam. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De economische crisis waarin Suriname verkeert en die voor een deel door de coronapandemie is veroorzaakt, zal niet snel voorbij zijn. Deze zware periode die vooral kleine ondernemers treft, kan volgens Bryan Renten, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), nog enkele jaren duren.

Tijdens de reguliere Covid-19-persconferentie gisteren benadrukte Renten dat het overgrote deel van lokale bedrijven het al geruime tijd bijzonder zwaar heeft. De coronacrisis met als gevolg de totale lockdown die van toepassing was in de afgelopen twee weken deed daar een schepje bovenop. Hij is net als Wilgo Bilkerdijk van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (Asfa) daarom blij met de versoepeling van de maatregelen omdat productie volgens hen nu heel belangrijk is. "Als we nog een maand in een volledige lockdown zouden zijn, dan verwachtte ik dat bijna 25 procent van de kleine ondernemingen over de kop zou gaan", schetste de VSB-voorzitter de situatie.

Zowel Bilkerdijk als Renten wijst erop dat voor een goede overbrugging van de crisis een goed herstructureringsprogramma van de overheid nodig is. De twee onderstrepen dat de economie van het land lang vóór de coronapandemie instabiel was. Beiden pleiten nu voor een goed vangnet voor sociaal zwakkeren en aan de andere kant adequate stimulering voor het bedrijfsleven zodat die stapvoets uit het dal kan kruipen.

De bewering als zou het bedrijfsleven zich niet druk maken om de publieke gezondheid vindt Renten misplaatst. Hoewel hij de bezorgdheid wel begrijpt, wijst hij erop dat de schade van gesloten bedrijven op den duur niet te dragen zou zijn. "Het is een duivels dilemma want hoe vind je de juiste balans? Als iedereen een bijdrage levert zullen we langzaam maar zeker hieruit komen", onderstreept de VSB-voorzitter.

Bilkerdijk zegt dat de bedrijven halsreikend uitkijken naar een injectie vanuit de overheid. Naast het Covid-19-noodfonds is overeengekomen dat er ook een productiefonds ter beschikking zal zijn speciaal voor de ondernemers. Tot nu toe is er slechts één ontmoeting geweest met de overheid waarin partijen hebben gesproken over een productiefonds. Het is de bedoeling om vandaag een vervolggesprek te hebben met belastingdirecteur Armand Zunder om zaken verder uit te werken. Volgens Bilkerdijk is driehonderd miljoen Surinaamse dollar als uitgangspunt afgesproken.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina