Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bushouders doen voorstellen voor herstart

Bushouders doen voorstellen voor herstart

26/06/2020 07:58 - Naomi Hoever

Wanneer bussen weer mogen rijden zou er geen gebruikgemaakt moeten worden van de klapstoelen.

Wanneer bussen weer mogen rijden zou er geen gebruikgemaakt moeten worden van de klapstoelen. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Het is nog niet bekend wanneer de particuliere lijnbussen weer mogen rijden, maar bushouders hebben in ieder geval opties in het vizier voor de herstart. De bussen zitten al drie maanden in de garages. Het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) had hen vanwege het besmettingsgevaar verboden te rijden, nadat de eerste Covid-19-besmettingen in maart werden geregistreerd.

Bushouder Edmund Dundas stelt voor dat de klapstoelen tijdelijk worden verwijderd. "Op elke stoel - enkel zowel dubbel - maar één persoon laten zitten en het tarief tijdelijk naar SRD 4 verhogen", somt hij zijn zienswijze op. Dundas vindt dat chauffeurkaarten van hen die zich niet aan bovengenoemde punten houden moeten worden ingetrokken. Bij aanhoudend gedrag ziet de bushouder zou zelfs de busvergunning eventueel moeten worden ingetrokken.

Bovendien zou het gebruik van de mond- en neuskap verplicht moeten worden gesteld voor de chauffeur en passagiers. "De chauffeur moet handschoenen aan hebben en bij elke rit zouden die vernieuwd moeten worden en zou de bus ontsmet moeten worden." Hij stelt voor een eenmalige uitkering te geven aan de bushouders voordat ze weer beginnen te rijden. "Velen zullen niet kunnen beginnen, omdat investeringen zoals batterijen en service duur zijn."

John Mahadewsingh van de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO) is in gesprek met het ministerie over de herstart van de bussen. Volgens hem is er een plan, maar wat dat inhoudt, wil hij nog niet kwijt. Suraj Sahadew-lal, voorzitter van de Vereniging voor de Ontwikkeling van het Surinaams Openbaar Vervoer (Vosov), was niet bereid de Ware Tijd te woord te staan. 

Op verschillende momenten hebben bushouders en -chauffeurs acties gevoerd, vanwege het uitblijven van de beloofde tegemoetkoming uit het Covid-19-noodfonds. Het protest eerder deze maand bij OWT&C richtte niets uit. De actievoerenden gingen vervolgens naar het kabinet van de president waar Eugène van der San hen ontving. Intussen is de achterstallige subsidie aan de bushouders uitbetaald.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina