Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Cannabisverslaving neemt toe bij jongeren

Cannabisverslaving neemt toe bij jongeren

26/06/2020 05:54 - Amanda Palis

Suriname en de wereld herdenken vrijdag de Internationale Antidrugsdag.

Suriname en de wereld herdenken vrijdag de Internationale Antidrugsdag.  

PARAMARIBO - "Het is zeker een zorgpunt te noemen dat cannabisverslaving, vooral onder jongeren tussen vijftien en jaar aan het groeien is", beaamt Sabrina Rootharam tegenonver de Ware Tijd. De toename is gebaseerd op de data van hulpzoekenden met een cannabisverslaving. Vrijdag herdenkt ook Suriname de Internationale Antidrugsdag, ook wel Werelddrugsdag of International Day against Drug Abuse and Illicit Trafficking.

Rootharam, die onderzoekingen moet uitvoeren en coördineren binnen het Nationaal Drugsobservatorium, heeft gewerkt met data verzameld van vijf centra die verslaving behandelen. Uit de totale registratie van 565 patiënten, die zich hebben opgegeven, waren er zeker 342 mensen die hulp zochten voor cannabisverslaving.

Ongeveer 56 procent van de mensen zit in de leeftijdscategorie 15-35 jaar. "De jongste persoon die is geregistreerd was negen jaar oud", vertelt Rootharam. "Dat wil dus zeggen dat het zo erg was dat de school of ouders gedragsveranderingen hebben opgemerkt of terugval in schoolprestaties om zo een cliënt aan te melden."

De resultaten van haar onderzoek tonen aan dat ongeveer 93 procent van de mensen geen of een lage schoolopleiding heeft. "Er zal zeker nog onderzoek gedaan moeten worden waarom deze doelgroep van de samenleving grijpt naar cannabis en hieraan verslaafd raakt. Wel weten wij dat er met deze resultaten gerichter beleid gemaakt kan worden voor drugspreventie en bestrijding", merkt Rootharam op.

Ze geeft toe dat er nog geen globaal beeld is over hoe groot het probleem is in Suriname, maar haast zich te zeggen dat de eerste stap is gezet. Glenn Uiterloo, voorzitter van de Nationale Anti-Drugsraad (NAR), juicht het toe dat er eindelijk beleid kan worden uitgestippeld op basis van wetenschappelijke onderzoeken.

Hij hoopt dat de nieuwe NAR, die geïnstalleerd moet worden door de nieuwe regering, de resultaten gebruikt. "Mijn zittingstermijn zit erop als voorzitter van de NAR. Wat mij vooral goed doe, is dat de nieuwe regering binnen de zorgsector het accent zal verschuiven naar preventieve zorg in plaats van curatief."

De NAR heeft in verband met de Internationale Antidrugsdag een Zoom-meeting gehad met zijn belangrijkste belanghebbenden, die in de drugspreventie zitten. Uiterloo stond vooral stil bij de doelen die zijn gerealiseerd in zijn zittingsperiode (2017-2020). Eén daarvan is het nieuw leven in blazen van het Nationaal Drugsobservatorium."

Via dat orgaan wordt beschikbare data over behandeling, bestrijding en gebruik van drugs verzameld. Op basis daarvan wordt het beleid uitgestippeld. Tijdens zijn termijn werd ook het nieuwe Nationaal Drugs Masterplan gepresenteerd aan de president en een 'Early Warning System'. "Hierbij moeten de nodige instituten zoals NAR meldingen binnenkrijgen van nieuwe drugs die het land binnenkomen. Deze worden dan getest in het Centraal Laboratorium van BOG", aldus Uiterloo.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina